buitenland

‘Migrantenstroom vanuit Turkije naar EU flink afgenomen’

Door Tom Reijner - 17 december 2015

Waar er in september en oktober nog bijna dagelijks 7.000 migranten via Turkije naar de EU kwamen, is dit aantal in december flink gedaald. In deze maand ligt het gemiddelde op 3.731 per dag.

Afgelopen week zijn minder dan tweeduizend vluchtelingen via Turkije gereisd, meldt Bild donderdag op basis van bronnen bij de Europese Commissie. Het is een indicatie dat minder mensen de oversteek wagen naar de Europese Unie (EU).

Turkse kustwacht

Volgens ‘Brussel’ is dat (deels) te danken aan de Turkse kustwacht, die de eerste twee weken 4.632 migranten tegen te hebben in hun poging EU-lidstaat Griekenland te bereiken. De afname zal in de Brusselse gelederen dan ook worden gezien als een succes van de overeenkomst tussen Turkije en de EU.

Eind november maakten beide partijen afspraken over hoe de crisis gezamenlijk kon worden aangepakt. Zo krijgen de Turken 3 miljard euro voor de komende twee jaar om de opvang van Syrische vluchtelingen in kampen in Turkije te verbeteren.

Het proces voor visumvrij reizen van Turkse burgers naar de EU wordt versneld. En de gesprekken over EU-toetreding van Turkije komen weer op gang. De Turkse premier Ahmet Davutoglu benadrukte na bekendmaking van de deal dat Turkije geen garanties geeft dat de stroom van migranten naar Europa daadwerkelijk naar beneden gaat, maar verzekerde dat Turkije alle gemaakte afspraken zal nakomen.

Verscherpte controle

Het is de verwachting dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de cijfers presenteert, vandaag tijdens de bijeenkomst van Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. Hoofdonderwerp van de top is het beheersbaar maken van de migratiecrisis.

‘Ons doel is duidelijk: we moeten opnieuw controle krijgen over onze buitengrenzen om de vluchtelingenstroom in te dammen en Schengen in stand te houden,’ schreef voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief aan de leiders.

Onder meer de plannen voor een Europese grens- en kustwacht en de verscherpte controle van EU-burgers als ze de EU in- of uitgaan staan op de agenda. Naar verwachting besluiten de landen deze voorstellen snel te gaan onderzoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.