buitenland

Mogelijke ommekeer: Ted Cruz bedreigt Trump in nieuwe peilingen

Door Emile Kossen - 22 december 2015

Zes weken voor de eerste voorverkiezingen lijkt er dan toch een Republikeinse kandidaat te zijn die de positie van vastgoedmagnaat Donald Trump weet te bedreigen: de conservatieve senator Ted Cruz.

Maandenlang had Trump een enorme voorsprong in de peilingen op zijn Republikeinse concurrenten, maar in een landelijke peiling van Quinnipac University die dinsdag uitkwam verandert dat beeld.

Trump staat weliswaar nog steeds bovenaan, met 28 procent van de stemmen van Republikeinse kiezers, Cruz komt met 24 procent steun heel dichtbij. Bovendien blijkt uit diverse peilingen uit Iowa, de eerste staat waar voorverkiezingen worden gehouden, dat Cruz Trump zelfs zou verslaan.

De 45-jarige Cruz won in 2012 als een van de Tea Party-leden onverwachts een plek in de Amerikaanse senaat. Cruz vertegenwoordigt de zuidelijke staat Texas, maar werd zelf geboren in Canada. Hij is de zoon van Cubaanse immigranten.

Anti-Obama

Als senator maakte Cruz, opgeleid als advocaat, snel naam voor zichzelf als een conservatieve, christelijke en welbespraakte politicus. Cruz is tegen het homohuwelijk en abortus, wil lagere belastingen en strijdt voor strengere bewaking van de Amerikaanse grens met Mexico.

Tijdens zijn eerste jaren in de senaat viel hij het beleid van president Barack Obama constant aan. Het toonbeeld daarvan werd een 21-uur durende speech van Cruz tegen zorgverzekeringswet Obamacare. Het leverde hem aandacht en complimenten op van de rechtervleugel binnen de Republikeinse partij, maar ook kritiek van meer gematigde politici.

Trump

De opkomst van Cruz, die zich stelselmatig omschrijft als ‘de enige echte conservatieve kandidaat‘ in de race, wordt daarom niet per se met gejuich ontvangen door het bestuur van de Republikeinse Partij. Zij zien eigenlijk liever een kandidaat als Marco Rubio of Jeb Bush winnen. Op het moment lijkt voor de partij echter alles de voorkeur te hebben boven Donald Trump, die bijna dagelijks controverses veroorzaakt.

Uit de Quinnipac-peiling blijkt dat vijftig procent van het Amerikaanse electoraat zich zou schamen als Trump de volgende president zou worden. Minder dan een kwart zegt juist trots te zijn op Trump als Amerikaanse president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.