buitenland

Moslimlanden willen samen terreur bestrijden

Door Tom Reijner - 15 december 2015

Saudi-Arabië heeft de vorming van een islamitisch militaire alliantie van 34 landen ter bestrijding van terrorisme aangekondigd. De landen die meedoen, zijn onder meer Jordanië, Egypte, Turkije en Qatar en Pakistan.

Ook Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten nemen zitting in dit verbond, meldt de Saudische staats-tv Arabiya TV dinsdag.

Plicht

Volgens de verklaring van de alliantie is het een ‘plicht om het islamitische volk te beschermen tegen het kwaad van alle terroristische groeperingen en organisaties, die dood en verderf zaaien op aarde en onschuldige mensen terroriseren’.

Maar de nadruk ligt niet alleen op de bestrijding van Islamitische Staat (IS), zei de Saudische kroonprins en minister van Defensie Mohammed bin Salman op een persconferentie. Alle terroristische organisaties worden volgens hem aangepakt.

Dat gebeurt onder meer in Irak, Syrië, Libië, Egypte en Afghanistan. Welke terreurgroepen de Saudiërs nog meer op de korrel hebben, is onduidelijk. Het streng-islamitische wahabitische koninkrijk wordt, samen met een land als Qatar, juist genoemd als een van de sponsoren van radicaalislamitische groeperingen.

Aartsrivaal

Hoe de militaire acties er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. ‘Er zal internationale afstemming plaatshebben met grote mogendheden en internationale organisaties,’ zei bin Salman. De Verenigde Staten, oprichters van de anti-IS-coalitie die sinds vorig jaar doelen in Syrië en Irak bombardeert, hebben de Arabische Golfstaten eerder al openlijk opgeroepen om de militaire actie tegen IS op te schroeven.

Iran doet niet mee aan de islamitische alliantie. Het sjiitische regime in Teheran is aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië. Iran steunt de Syrische president Bashar al-Assad en terreurorganisatie Hezbollah, terwijl Saudiërs deze juist bestrijden. De regionale grootmachten staan onder meer in Jemen lijnrecht tegenover elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.