buitenland

Nederland leider bij overleg over opname migranten uit Turkije

Door Emile Kossen - 17 december 2015

Begin volgend jaar zal een apart overleg plaatshebben tussen de Europese Unie en Turkije over de opname van een groot aantal Syrische vluchtelingen die nu in Turkse opvangkampen zitten. Nederland gaat dat overleg organiseren.

Dat is donderdag afgesproken op de EU-top in Brussel, waar regeringsleiders onder meer de aanpak van de migratiecrisis bespreken. De Unie heeft al afspraken gemaakt met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de migrantenstroom in te dammen. In ruil voor drie miljard euro, beloofde Turkije de eigen grenzen beter bewaken.

Vrijwillige basis

Destijds kwam al naar buiten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar steun zocht om een groep van 400.000 Syrische vluchtelingen uit Turkije op te halen en legale toegang te verschaffen tot de Europese Unie. Een select aantal EU-lidstaten stond daar positief tegenover, anderen repten over een ‘geheim plan.’ De Europese Commissie zei donderdag dat de herverdeling op vrijwillige basis zal zijn.

Nederland, dat vanaf januari het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt, zal het migratie-overleg in februari organiseren, meldde premier Mark Rutte (VVD). De premier zegt dat het overnemen van migranten uit Turkije een serieuze optie wordt ‘als de stroom migranten vanuit Turkije de nul nadert.’

Onduidelijk

Over het precieze effect van het akkoord met Turkije bestaat onduidelijkheid. Donderdagochtend meldden Duitse media dat de Turkse kustwacht er mede voor heeft gezorgd dat het aantal migranten dat Europa de afgelopen weken is binnengekomen flink is gedaald. Een paar uur later schreef persbureau Reuters over officiële EU-documenten, waarin stond dat de Turken vrijwel geen rol speelden in die daling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.