buitenland

Nederlandse transportsector: leger hard nodig in Calais

Door Lilit Martirosova - 15 december 2015

De overlast van migranten bij Calais kost de Nederlandse transportsector dit jaar 150 miljoen euro. Dat stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De branchevereniging wil dat Frankrijk het leger inzet om chauffeurs beter te beschermen tegen de migranten.

De miljoenenrekening is het gevolg van de vele vertragingen, schades aan de vracht en boetes die bedrijven oplopen door hinder van migranten. De duizenden illegalen die in het tentenkamp van Calais verblijven doen al maanden verwoede pogingen om via de kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. De migranten verstoppen zich op, onder of in de auto’s. Chauffeurs geven steeds vaker aan niet langer via Calais naar Engeland te willen rijden.

Maatregelen

Eind juli steeg het aantal migranten dat de oversteek maakte naar een recordhoogte van 2.000 vluchtelingen per nacht. De extra veiligheidsmaatregelen die toen getroffen werden hebben een tijdje geholpen. Zo werden er extra hekken geplaatst om migranten bij de Kanaaltunnel tegen te houden, daarnaast werd de beveiliging aangescherpt.

Voorzitter van TLN, Arthur van Dijk, liet dinsdag aan BNR weten dat de agressie nu weer toeneemt. ‘Naarmate het moeilijker werd voor de migranten om de vrachtwagens te bereiken, raakten ze gefrustreerd,’ meent Van Dijk. ‘Dat levert de laatste weken veel agressie op. Het lukt de politie duidelijk niet om zelf de openbare orde en veiligheid te herstellen.’

Leger

TLN wil nu dat Frankrijk het leger inzet om vrachtwagenchauffeurs te beschermen. Volgens TLN zijn bedreigingen met honkbalknuppels, messen, traangas en pepperspray aan de orde van de dag. Ook lopen bedrijven tegen boetes aan wanneer er alsnog migranten in de auto worden aangetroffen.

‘We moeten af van de criminelenpositie die je als transportbedrijf momenteel hebt. We doen als sector het maximale om indringers te voorkomen. Als er dan ondanks alle maatregelen nog een vluchteling wordt aangetroffen, komt daar nog een boete bovenop die in de tienduizenden euro’s kan lopen. Dat is volstrekt de wereld op zijn kop,’ klaagt Van Dijk.

TLN zal op donderdag een gesprek aangaan met de lokale autoriteiten in Calais om alsnog naar een oplossing te zoeken voor de problemen rond de Kanaaltunnel. De burgemeester van Calais heeft de Franse overheid ook al opgeroepen om het leger in te schakelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.