buitenland

Neerhalen van SU-24 was ‘reden voor oorlog’, zegt Medvedev

Door Tom Reijner - 09 december 2015

Turkije heeft met het neerhalen van de Russische jet SU-24 een oorlog geriskeerd, maar Rusland heeft besloten daar niet op in te gaan. Ankara heeft de principes van het internationaal recht geschonden.

‘Wat zouden landen in de twintigste eeuw hebben gedaan in een soortgelijke situatie? Een oorlog beginnen,’ zegt de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag op de Russische tv, schrijft bijvoorbeeld Russia Today.

Veiligheid

‘Dit was een rechtstreekse actie tegen een buitenlandse staat. Het ergste dat kon gebeuren, was een oorlog. Maar we besloten niet op dezelfde manier te reageren als de Turken,’ aldus de Russische premier.

Wel moest Ankara duidelijk worden gemaakt dat zij verantwoordelijk zijn voor hun acties: ‘Precies om die reden en vanwege de veiligheid van onze burgers zijn de juiste beslissingen genomen.’

Sancties

Rusland heeft na het incident boven het Turks-Syrische grensgebied in november (economische) sancties afgekondigd tegen Turkije. Rusland is intussen gestopt met de bouw van een eerste kerncentrale in Turkije.

De Russische president Vladimir Poetin opende frontaal de aanval op de Turkse regering, door hen ‘handlangers van de terroristen‘ te noemen. Ook zou Ankara volgens het Kremlin flink geld verdienen aan de oliehandel met Islamitische Staat (IS). Rusland wilde excuses, maar het bleef bij een halfslachtige spijtbetuiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Zwarte doos

Beide landen zijn nog altijd niet nader tot elkaar gekomen. Rusland wil nu dat de zwarte doos van het gecrashte toestel – met daarin de vluchtgegevens – wordt onderzocht – door luchtvaartexperts uit Groot-Brittannië welteverstaan. De informatie daaruit moet eens en voor altijd duidelijk maken wat er nu precies is gebeurd: vloog de SU-24 nu wel of niet in het Turkse luchtruim toen het door F-16’s uit de lucht werd geschoten?

Ook Ankara neemt voorlopig geen gas terug. Neem bijvoorbeeld premier Ahmet Davutoglu, die de Russen ervan beschuldigt etnische zuiveringen uit te voeren rond de Syrische stad Latakia (waar de Russen een legerbasis hebben): Moskou zou volgens de premier van plan zijn om alle Turkmenen en soennieten te verdrijven, schrijft CNN Türk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.