buitenland

Nieuwe clash Poetin en Kerry: mag Assad meedoen aan verkiezingen?

Door Emile Kossen - 30 december 2015

Steeds meer Westerse leiders lijken bereid om de Syrische president Bashar al-Assad te laten zitten in een overgangsregering, zeker zolang het gevecht tegen Islamitische Staat (IS) doorgaat. De Russische president Vladimir Poetin ziet zelfs een langdurige rol voor Assad weggelegd.

In een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Poetin benadrukt dat Assad zich kandidaat moet kunnen stellen bij verkiezingen in 2017. Die vinden plaats na een overgangsperiode van achttien maanden, die in januari ingaat.

Internationale acceptatie

Als het aan de Russen ligt mogen alle Syriërs stemmen in de verkiezingen, ook diegenen die het land uit gevlucht zijn. Daarbij zou Poetin wel als voorwaarde stellen dat, als Assad wint, de Syrische president door de internationale gemeenschap moet worden geaccepteerd. Dat meldt medium Bloomberg op basis van diplomatieke bronnen.

Kerry zou direct zijn weerstand tegen het plan hebben uitgesproken. De Amerikanen zeggen publiekelijk nog altijd dat Assad moet vertrekken, omdat hij geen geloofwaardige leider meer zou zijn.

Toch zegt woordvoerder Eddie Vasquez dat Amerika ‘zich geen illusies maakt’ over de obstakels die bestaan voor een oplossing kan worden gevonden. Sinds de Russische inmenging in het Syrische conflict is de positie van Assad versterkt, gaven ook de Amerikanen achter de schermen toe.

VN-vredesonderhandelingen

In 2016 zullen VN-vredesonderhandelingen tussen verschillende strijdende partijen in Syrië van start gaan. Daar moet een staakt-het-vuren worden overeengekomen tussen het regime van Assad en gematigde oppositiegroepen. Ook zal worden gesproken over de politieke toekomst van Syrië.

De Syrische burgeroorlog is al bijna vijf jaar aan de gang. Meer dan 250.000 mensen kwamen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.