buitenland

Nieuwe terreurdaad: steekpartij in Londense metro ‘voor Syrië’

Door Emile Kossen - 06 december 2015

In de Londense metro heeft een man zaterdagavond meerdere mensen aangevallen met een mes. Hij schreeuwde bij zijn actie dat hij het ‘voor Syrië’ deed.

De politie noemt de steekpartij een ‘terroristisch incident’. Bij de steekpartij zijn zeker drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig. De dader wordt poging tot moord ten laste gelegd.

‘Voor Syrië’

Britse media vertellen over de chaos die de man in het metrostation Leytonstone, gelegen in het oosten van de stad, veroorzaakte. De dader, volgens Reuters een 29-jarige man, zou naar mensen hebben gebaard om dichterbij te komen, waarna hij meermaals uithaalde met een mes.

Ooggetuigen vertellen tegen The Guardian dat hij daarbij zou hebben geschreeuwd dat ‘dit is wat er gebeurt als je je bemoeit met Syrië. Jullie bloed zal vloeien.’

Toen de politie arriveerde, konden agenten hem met stroomstootwapens overmeesteren. Op video’s is te zien dat omstanders agressief reageerden toen de man werd afgevoerd.

Syrische interventie

De steekpartij komt daags na een beslissing van het Britse parlement om de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS) uit te breiden. Eerst vloog de Britse luchtmacht alleen boven Irak, nu worden ook bombardementen uitgevoerd in Syrië.

Donderdagochtend, uren na de stemming in het parlement, voerden de eerste Britse vliegtuigen al aanvallen uit tegen IS in Syrië. Tegenstanders van de interventie, onder meer Labour-leider Jeremy Corbyn, zeiden te vrezen dat de luchtaanvallen voor grotere terreurdreiging zouden zorgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.