buitenland

Obama: ‘Poetin begint te snappen dat Assad geen kans maakt’

Door Elif Isitman - 01 december 2015

De Russische president Vladimir Poetin begint zich te realiseren dat zijn militaire interventie in Syrië maar beperkt succesvol zal zijn. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad kan nooit winnen.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag tijdens de klimaattop in Parijs, meldt persbureau Bloomberg. Poetin zal zich dan ook uiteindelijk bij de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voegen, denkt Obama. Hij sprak daarvoor een half uur lang met Poetin.

Weinig bereikt

Rusland begon begin september met luchtaanvallen in Syrië om het regime van Assad te ondersteunen. Daarbij werden zowel doelen van IS als doelen van andere oppositiegroepen, zoals het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger, gebombardeerd. Sindsdien hebben de Russen ‘weinig bereikt’, terwijl er wel militaire en civiele doden zijn gevallen, zegt Obama. Hij noemde de Russische vliegcrash boven Egypte, die later werd bestempeld als terreuraanslag van IS.

De Amerikanen beweren dat Rusland het nog altijd heeft voorzien op Syrische oppositiegroepen die ook tegen IS vechten. Eerder beloofde Rusland voorlopig alleen IS-doelen aan te vallen. ‘Ik denk niet dat we onder de illusie moeten verkeren dat Rusland alleen IS bombardeert,’ herhaalde Obama dinsdag. ‘Zolang ze het regime van Assad steunen, zullen ze oppositiedoelwitten blijven aanvallen’.

Staakt-het-vuren

Obama hoopt een staakt-het-vuren tussen de troepen van Assad en de oppositiegroepen te regelen. Binnenkort voeren verschillende internationale leiders onderhandelingen in Wenen hierover.

Ondertussen vormt de Russische SU-24, die vorige week door Turkije werd neergehaald, nog steeds een probleem in de onderhandelingen. Terwijl beide landen eerder aangaven geen probleem te zien in samenwerking tegen IS, zei de Russische president dinsdag: ‘Het Turkse leger heeft ons vliegtuig neergeschoten, over wat voor coalitie kunnen we het hebben?’ Turkije blijft, gesteund door de Amerikanen, volhouden dat de SU-24 het Turkse luchtruim binnenvloog, en dat het land daardoor het recht had het toestel neer te schieten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.