buitenland

Obama: ‘Publiek is bang, maar strategie tegen IS werkt wél’

Door Elif Isitman - 21 december 2015

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat zijn strategie om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan te pakken, tot dusver werkt. De aanpak wordt vaak bekritiseerd als ‘te soft’.

De media doen overdadig verslag van IS, waardoor de angst voor terreur in Amerika wordt gevoed, zegt Obama maandag voorafgaand aan zijn vakantie in Hawaï, meldt CNN. Maar het Amerikaanse beleid werkt, zegt de president. De Republikeinen bekritiseren zijn aanpak als ‘zwak en ineffectief’.

Informeren

Daarnaast bericht het Witte Huis niet genoeg over anti-terreurmaatregelen. Daar is de afgelopen paar weken verandering in gekomen, aldus Obama. Zo heeft de Amerikaanse regering begin december onder meer een prime time toespraak over terrorismebestrijding uitgezonden en heeft een aantal open dagen in het Pentagon georganiseerd. Dit alles om het publiek beter te informeren over de voortgang bij de bestrijding van IS.

‘Te laat,’ zegt Obama, in de nasleep van de terreuraanval in San Bernardino, Californië, waarbij 14 mensen om het leven kwamen. ‘We moeten regelmatiger rapporteren over het werk dat we doen om IS te verslaan’.

Overdaad

Obama geeft toe dat de Amerikaanse regering meer informatie naar buiten moet brengen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de angst van het publiek wordt aangewakkerd door de media. Onder meer de aanslagen in Parijs hebben volgens hem gezorgd voor een ‘overdaad aan berichtgeving’ over terreur, en daarmee bijgedragen aan de twijfel van het publiek over het Amerikaanse beleid.

Hij weigert zijn beleid tegen IS dan ook te veranderen. Momenteel voert Amerika alleen luchtaanvallen uit boven Syrië en Irak, en heeft het land een paar speciale operaties lopen om IS-kopstukken uit te schakelen.

‘Als men nu wil voorstellen dat we honderdduizenden onschuldige Syrische en Iraakse burgers doden: dat is niet wie we zijn en dat is een strategie die een enorme terugslag op Amerika tot gevolg zou hebben. Het zou dramatisch zijn voor onze nationale veiligheid,’ aldus Obama.

Presidentiële race

De president sluit zich bovendien aan bij de uitspraak die de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton dit weekend deed: een totale immigratiestop voor moslims is geen optie, en het promoten daarvan werkt jihadistische propaganda in de hand.

Volgens Obama maken kandidaten zoals Donald Trump politiek gebruik van het feit dat een groot deel van de bevolking ‘boos en benadeeld’ is. ‘Deze economie zorgt bij veel mensen voor problemen. Er is mogelijke boosheid, frustratie en angst, wat vaak gerechtvaardigd is maar vaak ook verkeerd geadresseerd’. Hij beschuldigt onder meer Trump ervan deze angst en frustratie in te zetten voor politiek gewin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.