buitenland

Obama roept Turkije en Rusland tot de orde

Door Tom Reijner - 01 december 2015

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Rusland en Turkije hun conflict bijleggen. Beide landen kunnen zich beter bezighouden met ‘de gemeenschappelijke vijand’, terreurbeweging Islamitische Staat (IS), dan dat ze ruziënd over straat gaan.

‘We hebben gesproken over de wijze waarop Turkije en Rusland kunnen samenwerken om de spanningen te verminderen,’ zei Obama dinsdag, nadat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoette in de wandelgangen rond de klimaattop in Parijs.

Gisteren sprak hij ook al met de Russische president Vladimir Poetin. Laten we ons richten op de strijd tegen terreur en op het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië, schrijft The Wall Street Journal.

Diplomatieke uitweg

Volgens de Amerikaanse president moet er een diplomatieke uitweg worden gevonden uit de ontstane crisis. Ankara en Moskou hebben een hoogoplopend conflict over het neerhalen van de Russische jet SU-24 vorige week dinsdag.

De verhouding tussen de twee machten is danig bekoeld door de actie van de Turkse luchtmacht: Rusland kwam met economische sancties op de proppen en eist welgemeende excuses, terwijl de Turken dat halsstarrig weigeren.

Vandaag zei president Recep Tayyip Erdogan nog dat hij geduld betracht, en emoties buiten de kwestie wil laten. Maar wat de Russen doen, kunnen wij ook, zei hij. De Turkse regering sluit niet uit maatregelen te treffen tegen Rusland, in reactie op de sancties die ook werden ingesteld door het Kremlin.

Kwade opzet

Obama herhaalde de al eerder uitgesproken Amerikaanse lezing: het Russische vliegtuig vloog in het Turkse luchtruim toen het werd beschoten door Turkse F-16’s, en dus was de actie van NAVO-bondgenoot Turkije rechtmatig. Obama wil de militaire samenwerking met de Turken opvoeren: dat is goed voor de strijd tegen IS en voor de veiligheid van de NAVO-bondgenoot.

Rusland heeft een heel andere uitleg van het incident: de SU-24 heeft helemaal niet boven Turkije gevlogen. Het is allemaal kwade opzet, denkt hij: de Turken voerden de actie uit om de oliehandel met IS in het Turks-Syrische grensgebied te beschermen. En ik heb documenten die dat bewijzen, voegde Poetin eraan toe.

Erdogan wil dat hij eerst eens met bewijzen komt. Als die er zijn, ben ik zelfs bereid om op te stappen, zei de Turkse president er zelfs bij. Zijn premier, Ahmet Davutoglu, voelt wel iets voor speciale communicatiekanalen tussen Turkije en Rusland om incidenten als het neerhalen van toestellen in de toekomst te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.