buitenland

Obama: we zullen IS verwoesten vanuit de lucht

Door Servaas van der Laan - 07 december 2015

De Westerse landen zullen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verwoesten. Maar dit zal gebeuren zonder wederom verzeild te raken in een grondoorlog.

Met die boodschap kwam de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond in een speech naar aanleiding van de schietpartij in San Bernardino.

Terrorisme

‘Dit was een daad van terrorisme bedoeld om onschuldige mensen te doden,’ zei Obama. ‘Maar dit is wat ik wil dat u weet. De dreiging van terrorisme is reëel, maar we zullen terrorisme overwinnen. We zullen IS en alle andere organisaties die ons pijn willen doen, vernietigen.’

Obama voelde zich genoodzaakt om zich uit te spreken over de terreurdreiging, nadat hij veel kritiek had gekregen over het feit dat de San Bernardino-daders waren geïnspireerd door IS. Veel Republikeinse politici pleiten ervoor om meer militairen naar Syrië te sturen om IS sneller van de aardbodem te vegen.

Dezelfde strategie

Maar daartoe laat Obama zich in het laatste deel van zijn ambtstermijn niet verleiden. ‘We moeten niet weer in een lange en kostbare grondoorlog getrokken worden in Irak of Syrië. Dat is precies wat groeperingen als IS willen.’

Amerika zal het beleid ten opzichte van IS daarom niet wijzigen. Wel wil Obama dat het in Amerika moeilijker wordt om wapens te kopen.

Wapenwet

‘Het Congres moet er werk van maken om er zeker van te zijn dat niemand op een terreurlijst een wapen kan kopen. Wat kan de reden zijn om een terrorist een automatisch wapen te laten kopen? Dit is een zaak van nationale veiligheid.’

Ook vindt de Amerikaanse president dat het überhaupt moeilijk moet worden om zwaardere wapens te kopen in de Verenigde Staten. Die oproep is zeer waarschijnlijk zinloos, aangezien de Republikeinen een meerderheid houden in het Congres.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.