buitenland

OESO: EU-maatregelen tegen mensensmokkelaars werken niet

Door Emile Kossen - 21 december 2015

Europese grenswachten, verscherpte controles en nauwere samenwerking met Turkije: het zal niet voldoende zijn om mensensmokkelaars te stoppen die migranten voor grof geld de Europese Unie binnen brengen.

Dat schrijven onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport dat in handen is van de Duitse krant Die Welt. Volgens de OESO zijn tussen januari en oktober 1,2 miljoen mensen op illegale wijze door de buitengrenzen de EU binnengekomen.

In de regel maken de migranten in meer of mindere mate gebruik van mensensmokkelaars, die vaak grote sommen geld vragen voor hun diensten. Bovendien worden veel migranten na hun entree in de Europese Unie door de mensensmokkelaars gedwongen te werken of zich te prostitueren, schrijft het rapport.

Allerlei maatregelen

De Europese Unie en individuele lidstaten hebben allerlei maatregelen genomen om de stroom van migranten te beperken en de werkzaamheden van mensensmokkelaars te bemoeilijken. Na de deal met Turkije kondigde de EU afgelopen week de oprichting aan van een nieuwe grenswacht, die zonder toestemming van EU-lidstaten kan opereren.

Volgens de OESO zijn die maatregelen bij lange na niet afdoende om de miljoenenbusiness te stoppen. ‘Het kan het op korte termijn moeilijker maken voor mensensmokkelaars, maar zolang het niet minder winstgevend is, zullen ze naar nieuwe routes uitwijken,’ schrijven de onderzoekers.

Armoede bestrijden

Om een echte oplossing te vinden moet wat worden gedaan aan de vele oorzaken van de migratiestromen, aldus de OESO. Zolang er bijvoorbeeld grote armoede is in landen in Afrika, zal het aantal migranten uit die landen dat bereid is geld te betalen aan mensensmokkelaars niet snel afnemen, aldus het rapport.

Een selecte groep EU-lidstaten bespreekt momenteel een plan om een groot aantal vluchtelingen op te halen uit Turkije, en ze legale toegang te verschaffen tot de Unie. Op die manier wil de Unie het minder aantrekkelijk maken om op illegale wijze en met behulp van mensensmokkelaars de oversteek te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.