buitenland

Onderhandelingen met Turken over EU-lidmaatschap herstart

Door Emile Kossen - 14 december 2015

Voor het eerst in twee jaar zitten vertegenwoordigers van de Europese Unie weer officieel om tafel met de Turken om te praten over het EU-lidmaatschap voor Turkije.

Maandagavond gaven gaven de EU-lidstaten groen licht voor de heropening van de onderhandelingen, een van de eisen die de Turken stelden bij het migratieakkoord dat afgelopen maand werd gesloten. Daarin belooft Turkije meer te doen om te voorkomen dat migranten in groten getale door Turkije naar Europa reizen.

Lastige onderhandelingen

Om lid van de Europese Unie te worden moet een land over 35 hoofdstukken onderhandelen, waarin allerlei voorwaarden staan waar een aspirant-lidstaat aan moet voldoen. Nu is één van de hoofdstukken, over economisch en monetair beleid, geopend.

Sinds 1999 is er meerdere keren overlegd met de Turken. Net zo vaak werden de onderhandelingen bevroren. Pas één hoofdstuk werd afgesloten.

Goede wil

Verschillende regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte (VVD), hebben gezegd dat Turkije op het gebied van mensenrechten en persvrijheid nog niet aan de Europese normen voldoet. Desondanks zei Rutte het logisch te vinden dat de onderhandelingen worden herstart.

De Luxemburgse minister Jean Asselborn, het land dat momenteel het voorzitterschap van de raad van de EU heeft, zei maandag dat ‘een strategisch partnerschap met Turkije nodig is. We moeten goede wil tonen.’

Servië

Ook onderhandelingen met Servië werden maandag officieel gestart. Verwacht wordt dat problemen rondom de afsplitsing van Kosovo voor lastige gesprekken zullen zorgen.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini moet dan ook niet worden verwacht dat de twee landen snel EU-lid zullen zijn. Toetreding is eerder ‘een kwestie van een lange adem.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.