buitenland

Onenigheid binnen Labour: wel of geen bommen op IS in Syrië?

Door Emile Kossen - 01 december 2015

Eerder durfde de Britse premier David Cameron een stemming over bombardementen op Islamitische Staat (IS) in Syrië niet aan, maar na de aanslagen in Parijs is het politieke klimaat veranderd. Een groot deel van de Labour-partij zegt Cameron’s plan te steunen, tot ontsteltenis van partijleider Jeremy Corbyn.

Woensdag wordt gedebatteerd en gestemd over het plan om luchtaanvallen uit te voeren tegen IS in Syrië, maakte Cameron dinsdag bekend. Als het plan wordt goedgekeurd kan Raqqa al aan het eind van de week worden gebombardeerd, schrijft de Britse krant The Guardian.

Labour

Na de aanslagen in Parijs lijken zo’n zestig parlementsleden van Labour bereid voor de militaire operatie in Syrië te stemmen. Dat is tot ontsteltenis van de nieuwe Labour-leider Jeremy Corbyn, die fel tegen elke vorm van oorlogvoering is.

In eerste instantie zei Corbyn zijn partijgenoten te willen verplichten tegen de luchtaanvallen te stemmen, maar de druk binnen zijn partij bleek te groot. Hij zei maandag dat ieder parlementslid vrij is om voor of tegen te stemmen. Tijdens het debat woensdag wordt een openlijke opstand tegen Corbyn verwacht.

‘Hoofdkwartier in Syrië’

Het is een belangrijke overwinning voor Cameron, die al lange tijd voorstander is van luchtaanvallen tegen IS in Syrië. Momenteel heeft de Britse luchtmacht alleen toestemming om acties uit te voeren in Irak, maar volgens Cameron moeten de Britten ook in Syrië actief zijn als ze IS willen verslaan.

‘Het hoofdkwartier van de terroristen bevindt zich in Syrië,’ zei Cameron maandag tegen de BBC. ‘Het is volstrekt onlogisch als wij ons aan territoriale grenzen houden, terwijl zij dat niet doen.’

Duitsland

Onder meer de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk vliegen al boven Syrië. Ook de Duitsers zijn van plan, na de aanslagen in Parijs, om een grotere militaire rol te vervullen in de strijd tegen Islamitische Staat.

Het Duitse parlement gaat voor het einde van het jaar stemmen over een voorstel om 1.200 soldaten naar Syrië te sturen. Ze zouden een assisterende rol moeten krijgen, en niet worden ingezet in gevechtsmissies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.