buitenland

Ook Duitsland is om: lanceert militaire actie tegen IS in Syrië

Door Elif Isitman - 04 december 2015

In navolging van Groot-Brittannië en Frankrijk, gaat nu ook Duitsland meedoen met de militaire acties tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Duitse Bondsdag stemde vrijdagochtend in met de inzet.

Het besluit was te verwachten. Eerder deze week besloot de Duitse regering om 1.200 militairen in te zetten in de strijd tegen IS. Vrijdagochtend is duidelijk geworden wat de verdere inzet wordt van Duitsland.

Luchtaanvallen

De Duitsers sturen zes Tornado-verkenningsvliegtuigen, een fregat dat het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle moet beschermen, tankervliegtuigen en de 1.200 militairen. Duitsland gaat geen luchtaanvallen uitvoeren op IS, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland wel in Syrië doen.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen onderstreepte eerder deze week wel dat Duitsland zeker niet van plan is om samen te werken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Verschillende landen wilden hun interventies eerder alleen beperken tot Irak, omdat de regering daar expliciet om hulp had gevraagd. Een aantal landen breiden hun militaire acties nu echter uit naar Syrië. Vooral Raqqa, het Syrische bolwerk van IS, is daarbij doelwit.

Intussen staat Nederland onder druk om ook mee te doen aan de luchtaanvallen op IS in Syrië. Amerika heeft daartoe een officieel verzoek aan Nederland ingediend. De PvdA hield de beslissing eerder tegen, maar nu overweegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) toch om op het verzoek in te gaan.

Hij benadrukte wel dat hij niet van plan is ‘overhaaste beslissingen’ te nemen: ‘We moeten rustig kijken. We doen al veel tegen IS, in Irak en de Sahel. We zijn al een grote speler,’ vindt Koenders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.