buitenland

Opmerkelijke draai: ‘Aantal migranten Duitsland moet omlaag’

Door Elif Isitman - 14 december 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid een compromis te sluiten over het aantal migranten dat zij toelaat in haar land. ‘Het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt moet drastisch naar beneden’.

Dat zei Merkel zondagavond tijdens een partijcongres van haar CDU-partij. Ze heeft lange tijd volgehouden dat er geen limiet is aan het aantal migranten dat Duitsland kan opnemen, maar lijkt nu toch te zwichten voor de kritiek op het Duitse migratiebeleid.

Anders

Het is een opmerkelijke draai van Merkel, die zaterdag tijdens een interview nog zei dat een limiet stellen aan het aantal migranten volgens haar niet de oplossing is. ‘Als ik als bondskanselier vandaag een limiet stel, en morgen wordt dat niet gerespecteerd omdat er meer komt, dan heb ik mij niet aan de belofte gehouden en worden de problemen groter in plaats van kleiner,’ zei ze.

Een dag later is dat blijkbaar anders: ‘We hebben de bezwaren van mensen die zich zorgen maken over de toekomst in acht genomen, en dat betekent dat we het aantal mensen dat naar ons toe komt willen verminderen,’ verklaarde Merkel zondagavond. Critici van binnen haar eigen partij waarschuwden al eerder dat haar beslissing om in augustus alle Syriërs binnen te laten, ongeacht van het land van eerste aankomst de influx van migranten enorm heeft doen toenemen.

Hoofdrol

Hoewel een vermindering belangrijk is, speelt het woord ‘limiet’ geen hoofdrol in de strategie van de CDU, benadrukte Merkel. In plaats daarvan wil zij zich nog altijd richten op de samenwerking met Turkije bij het aanpakken van mensensmokkelaars, de situatie in Syrische vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië te verbeteren, en zich richten op versterking van de Europese buitengrenzen.

CDU-critici willen dat Merkel het aantal nieuwe migranten voor de deelstaatverkiezingen in maart naar beneden schroeft, en waarschuwen dat haar positie als bondskanselier gevaar loopt. De verkiezingen daarvoor zijn in 2017, waarna Merkel hoopt een vierde ambtstermijn te bekleden. Het Amerikaanse blad Time riep haar vorige week nog uit tot ‘Person of the Year‘, mede door haar opstelling tijdens de migratiecrisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.