buitenland

Optimisme bij Iraaks leger: ‘Ramadi binnen paar dagen weer van ons’

Door Elif Isitman - 23 december 2015

Iraakse troepen begonnen dinsdag met een offensief om de Iraakse stad Ramadi te heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Er zijn maar een paar dagen nodig voordat dat lukt.

Dat zegt althans de Iraakse generaal Othman al-Ghanemi, meldt persbureau Reuters. Amerikaanse officieren, die samenwerken met het Iraakse regeringsleger, zouden gefrustreerd zijn over hoe lang het duurt.

Goed nieuws

De herovering van de strategische stad duurt lang omdat Irak exclusief de eigen troepen wil gebruiken, en geen rebellenmilities wil inzetten. ‘In de komende dagen zullen we het goede nieuws aankondigen dat we Ramadi hebben bevrijd,’ zei Ghanemi. De troepen richten zich nu op het laatste district in de stad dat nog onder volledige controle is van IS.

De stad Ramadi, ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Bagdad, staat sinds mei symbool voor het falen van het Iraakse regeringsleger. Het feit dat de stad door IS werd ingenomen, werd geweten aan de zwakheid van dat leger.

Grote overwinning

Het Iraakse leger heeft de afgelopen maanden vaak terreinwinst op IS geclaimd in het gebied, maar is er tot dusver niet in geslaagd om de gehele stad te heroveren. Als dat nu wel lukt, is het de tweede grote overwinning.

Eerder wisten Iraakse troepen de strategische stad Tikrit te heroveren op de terroristen. Het ultieme doel van het Iraakse leger is om de miljoenstad Mosul, dat nu als grootste IS-bolwerk in Irak geldt, terug te winnen.

Dinsdag trokken Iraakse troepen vanuit verschillende fronten de stad Ramadi binnen, waarna er hevige gevechten ontstonden. ’s Nachts gebeurde er niet veel, op een paar schermutselingen en scherpschuttersgevechten na. Volgens de Iraakse autoriteiten wordt voorzichtigheid betracht, om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.