buitenland

Orbán: ‘geheim EU-plan’ om 500.000 Syriërs over te nemen

Door Emile Kossen - 02 december 2015

De Europese Unie bereidt achter de schermen een plan voor om tot een half miljoen Syrische vluchtelingen op te nemen uit Turkije. Het plan zou deze week worden gepresenteerd.

Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán woensdag tijdens een bijeenkomst van politieke leiders in Boedapest. Volgens de premier wil de EU na het onlangs gesloten akkoord met Turkije een nieuwe deal sluiten.

Tussen de 400.000 en 500.000 Syrische vluchtelingen zouden uit Turkije moeten worden opgehaald en worden verdeeld over de EU-landen. Door deze vluchtelingen legale toegang te verschaffen zou illegale migratie moeten afzwakken.

Grote druk

Orbán vertelde zijn collega’s dat achter de schermen grote druk wordt uitgevoerd om lidstaten te overtuigen mee te werken aan de nieuwe herverdeling. Hongarije, dat zich sinds het begin van de migratiecrisis verzet tegen de komst van nieuwe vluchtelingen, gaat daarmee niet akkoord.

Het idee zou al een tijdlang worden besproken, sinds de EU-top in Malta begin november. Orbán verwacht dat het plan van de Europese lidstaten en Turkije later deze week in Berlijn wordt gepresenteerd.

Merkel

Zondag kwamen al berichten naar buiten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel steun zocht bij een selecte groep EU-landen om 400.000 asielzoekers uit Turkije op te vangen. Of het ‘geheime plan’ waar Orbán het nu over heeft hetzelfde project is, is niet duidelijk.

Ook Nederland zou door Merkel zijn gevraagd om onderdeel te worden van de ‘coalitie van bereidwilligen’, maar premier Mark Rutte (VVD) zei daar voorlopig niet aan te willen beginnen. Eerst moeten de Turken laten zien dat ze migranten echt actief tegenhouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.