buitenland

Ouderwetse drukte op migratieroute tijdens Kerstdagen

Door Servaas van der Laan - 27 december 2015

Leden van de kustwacht en marine op de Middellandse Zee hebben de afgelopen Kerstdagen overuren moeten draaien. Door het milde weer is het ongewoon druk op de illegale migratieroutes op de Middellandse Zee.

De Middellandse Zee ligt er kalm bij en de temperatuur is aangenaam. Duizenden migranten maakten de afgelopen dagen van de aangename omstandigheden gebruik door in bootjes de reis naar Europa te wagen.

Kerst

De Italiaanse kustwacht, marine en samenwerkende collega’s uit andere landen hadden tijdens de Kerstdagen de handen vol aan de illegale reizigers. Zeker drieduizend migranten werden uit de bekende rubberenbootjes gehaald en op het droge gehesen. Alleen al op Kerstavond werden 859 migranten van zee gehaald. Op Eerste Kerstdag waren het er 751 en op Tweede Kerstdag 371. De meeste bootjes waren afkomstig uit Libië. Aan boord zijn hoofdzakelijk migranten uit diverse Afrikaanse landen.

Ondanks het kalme water gaat het nog steeds geregeld mis. Op 23 december sloeg een bootje met 10 migranten, onder wie 5 kinderen om. De migranten konden niet worden gered. Voor de kust van Turkije sloeg een ander bootje om: 18 migranten, onder wie 6 kinderen, kwamen om.

Griekenland

Naast de route Libië-Italië was het tijdens de Kerstdagen ook op de route Turkije-Griekenland weer ouderwets druk. Het lekkere weer nodigde ook hier migranten uit de oversteek weer te wagen.

Tijdens de Kerstdagen kwamen duizenden migranten aan op de eilanden Lesbos, Kos en Samos. Op Eerste en Tweede Kerstdag arriveerden 6.000 irreguliere migranten per veerboot in de haven van Piraeus.

Illegale reis

Het afgelopen jaar maakten ruim een miljoen migranten gebruik van de openstaande grenzen van Griekenland. Het ging in veel gevallen om Syriërs, maar ook om Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Palestijnen, Indiërs en Bengalezen.

Registratie van de migranten in Griekenland verloopt op een zeer basale en gebrekkige manier. Hierdoor weten velen met valse of zelfs ontbrekende paspoorten Europa binnen te komen.

Valse paspoorten

Uit een door Noorwegen uitgevoerde steekproef bleek dat dezelfde paspoorten onder asielzoekers meerdere malen voorkwamen. Het land vreest dat 27.000 asielzoekers met een vals paspoort het land zijn binnengekomen.

Ondanks de vele veiligheidsrisico’s voor zowel migranten als Europese burgers is Europa nog altijd niet met een daadkrachtig plan gekomen om de irreguliere migratiestroom een halt toe te roepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.