buitenland

Pakistan probeert media-aandacht voor Tashfeen Malik te smoren

Door Elif Isitman - 07 december 2015

De veiligheidsdiensten in Pakistan proberen te voorkomen dat er informatie naar buiten komt over Tashfeen Malik, de in Pakistan geboren vrouwelijke schutter die donderdag met haar man Syed Rizwan Farook een bloedbad aanrichtte in het Californische San Bernardino. Verschillende Pakistanen die de vrouw persoonlijk kennen melden dat ze zijn ‘geadviseerd’ niet over haar te praten met de media.

Onder hen zijn drie professors waar Malik (29) tijdens haar opleiding college van heeft gevolgd, meldt persbureau Reuters.

Bevel

Leden van de Pakistaanse veiligheidsdiensten zouden ook Reuters-journalisten onder druk hebben gezet om verder onderzoek naar de achtergrond van Malik te staken: zij werden bedreigd met arrestaties voor ongespecificeerde misdrijven.

‘Je kunt dit als verzoek of als bevel opvatten, maar ik adviseer je niet verder te gaan met dit verhaal,’ zou een veiligheidsofficier tegen hen hebben gezegd. Ook journalisten van The Washington Post werden lastiggevallen door agenten: verslaggever Tim Craig mocht zijn hotel bijvoorbeeld niet uit.

Het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een misverstand met ‘overenthousiaste agenten’. De beperkingen zouden voortkomen uit angst van Pakistan om als land de schuld te krijgen van de wandaad van Malik.

‘Pakistan heeft hier niets mee te maken, maar het zal worden gebruikt om ons in een kwaad daglicht te zetten. Dus natuurlijk moeten we voorzichtig omgaan met wat er in de media verschijnt,’ zei een woordvoerder van de Pakistaanse veiligheidsdiensten, die er tevens op wijst Malik het merendeel van haar leven in Saudi-Arabië heeft doorgebracht.

Desondanks spraken journalisten – onder politiebegeleiding – met enkele mensen uit het persoonlijk milieu van Malik. Zij werd in Pakistan geboren maar is opgegroeid in Saudi-Arabië. De hoogleraren komen van de Bahauddin Zakariya Universiteit in de stad Multan, waar Malik haar opleiding Farmacologie afrondde. Vervolgens ging ze naar de Verenigde Staten om met Farook, een Amerikaans staatsburger, te trouwen.

Girl next door

Leden van de Pakistaanse veiligheidsdienst zouden zondag bij de universiteit zijn langs geweest om het personeel te instrueren niets los te laten over Malik. Ze zouden alle officiële data, foto’s en gegevens van Malik uit het centrale systeem van de universiteit hebben verwijderd.

Haar docenten omschrijven haar als teruggetrokken en stil – een typische girl next door – en denken dat zij ‘extreem snel’ is geradicaliseerd: ‘Van buitenaf leek ze er geen extremistische denkbeelden op na te houden. Het meisje dat ik me herinner, zou niet de ballen hebben om zo’n aanslag uit te voeren,’ aldus een van de leraren. Verschillende anderen zeggen zich haar niet eens meer voor de geest te kunnen halen: ‘ze was waarschijnlijk zowel op academisch als op sociaal vlak geen uitblinker,’ zei een medewerker van de universiteit.

Malik richtte vorige week donderdag samen met haar man Farook een bloedbad aan in San Bernardino, Californië. Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven, en raakten meer dan twintig mensen gewond.

De Amerikaanse FBI behandelt de zaak als terreurdaad en hoewel het stel er sympathieën voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op nahield en IS de aanslag heeft opgeëist, geloven onderzoekers niet dat ze actief zijn aangestuurd of geassisteerd door de terreurgroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.