buitenland

Poetin neemt geen gas terug in rel met ‘islamistisch’ Turkije

Door Tom Reijner - 17 december 2015

Het zal erg moeilijk zijn om afspraken te maken met de huidige ‘islamistische’ regering. Turkije had na het neerhalen van de Russissche jet SU-24 beter de telefoon kunnen pakken, om rechtstreeks met ons te praten.

‘In plaats daarvan,’ zegt de Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse Q&A met journalisten, ‘verschuilde Ankara zich achter Brussel’ – een verwijzing naar de NAVO. Turkije is lid van het militaire bondgenootschap.

Graf

Poetin sprak over de ‘islamisering’ van Turkije. Oprichter van de Turkse republiek Mustafa Kemal Atatürk ‘zou zich omdraaien in zijn graf‘. Maar of dit goed of slecht is, laat ik in het midden, aldus Poetin. De Russische president zegt dat Ankara niet de moeite heeft genomen om uit te leggen welke belangen de Turken precies hebben.

Als ze het idee hebben dat ze ons uit de regio kunnen verdrijven, hebben ze het goed mis, zei Poetin, want dat gaat de Turken niet lukken. ‘Ik zie geen perspectief dat de relatie snel verbetert,’ voegde hij eraan toe. ‘Turkije heeft besloten Amerika te likken op een bepaalde plek.’

De Russen en Turken zijn verwikkeld in een hoogoplopend conflict na het neerhalen van de Russische jet SU-24 boven het Turks-Syrische grensgebied in november. Dat zorgde al voor een ferme woordenstrijd, beschuldigingen en de halsstarrige weigering van Ankara om excuses aan te bieden. Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken, terwijl ze eerder zo ‘dik’ met elkaar leken te zijn.

Oekraïne

Poetin ging tijdens de jaarlijks terugkerende gebeurtenis – die wel een paar uur kan duren – ook in op het conflict rond Oekraïne. Hij ontkent niet dat er Russische troepen in Oost-Oekraïne actief zijn. ‘We hebben nooit gezegd dat er geen mensen waren die zich bezig hebben gehouden met bepaalde militaire taken,’ zei Poetin, zonder te zeggen of er ‘reguliere troepen’ actief zijn in het buurland.

Rusland is bereid om de pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense regio Donbass te overtuigen dat een politiek compromis nodig is om het conflict op een politieke manier te regelen. Net als bij Turkije verwacht hij niet dat de betrekkingen met Oekraïne snel beter worden.

De handelsrelaties zullen verslechteren. Maar Rusland gaat geen economische sancties instellen tegen Oekraïne omdat Kiev een handelsverdrag heeft gesloten met de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.