buitenland

Poetin prijst Trump: ‘Hij is de absolute leider in verkiezingsrace’

Door Elif Isitman - 17 december 2015

De Russische president Vladimir Poetin vindt de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump ‘de absolute koploper’ in de race voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vooral Trumps voornemen om een nauwere band tussen Rusland en de Verenigde Staten te scheppen wordt in Rusland met open armen ontvangen.

Dat zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse Q&A met journalisten in Moskou.

Kleurrijk

De Russische president blijkt veel lof over te hebben voor de Republikeinse presidentskandidaat. ‘Hij is getalenteerd en heeft een kleurrijke persoonlijkheid,’ zei Poetin. ‘Hij is de absolute leider in de presidentiële race. Hij heeft gezegd een nauwere en diepere band met Rusland te willen. Hoe kunnen we zoiets niet verwelkomen? Natuurlijk verwelkomen we dat!’

Toen er een vraag werd gesteld over wat Poetin vindt van de controversiële uitspraken van Trump, reageerde hij ontwijkend. ‘Het is niet onze taak om hem op zijn werk te beoordelen,’ vindt Poetin.

Relatie

Tijdens de persconferentie zei Poetin verder dat Rusland bereidwillig is om samen te werken met ‘elke nieuwe Amerikaanse president’ en om de band tussen de twee landen te herstellen.

De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten is de laatste jaren flink bekoeld. Vooral de steun van Poetin aan de pro-Russische separatisten in oost-Oekraïne en onenigheid over de oplossing voor het conflict in Syrië hebben voor een grotere breuk gezorgd.

Vooral over de Syrische president Bashar al-Assad worden de twee landen het maar niet eens. Amerika wil dat hij zo snel mogelijk vertrekt, terwijl de Russen hem als bondgenoot zien. Vrijdag komen Russische en Amerikaanse vertegenwoordigers bij elkaar in New York om te praten over Syrië en de rol van Assad bij een eventuele politieke transitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.