buitenland

Poetin: wij steunen het Vrije Syrische Leger

Door Lilit Martirosova - 11 december 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Defensie voor het eerst gezegd dat Rusland het Vrije Syrische Leger ondersteunt met wapens, munitie en de eigen luchtmacht.

Eind september begon Rusland met het bombarderen van Syrië nadat het Russische parlement unaniem instemde met steun aan de regering van Syrische president Bashar al-Assad. Er heerste toen veel onduidelijkheid over wie het precieze doelwit was van de bombardementen.

Poetin liet in een verklaring weten dat hij in Syrië ‘het terrorisme’ aan het bestrijden was. Het Vrije Syrische Leger, dat wordt gesteund door de internationale coalitie tegen IS onder leiding van Amerika, beweerde ook doelwit te zijn geweest van de Russische luchtaanvallen.

Omgekeerd

Nu zou Poetin dus steun leveren aan de tegenstanders van Assad. De Russische president verklaarde de steun tijdens zijn toespraak. ‘Het werk van onze luchtmacht helpt om de regeringstroepen van Assad en het Vrije Syrische Leger te verenigen in de strijd tegen IS,’ zei Poetin.

In oktober had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zich al uitgesproken over een eventuele samenwerking met de oppositiegroep. Die reageerde toen verbaasd op het voorstel. ‘Rusland bombardeert het Vrije Syrische Leger en nu wil het samenwerken met ons, terwijl het nog steeds steun levert aan Assad? Wij begrijpen Rusland niet,’ zei luitenant-kolonel Ahmad Saoud in oktober tegen persbureau AFP.

Assad en het Vrije Syrische Leger hebben vooralsnog geen uitspraken gedaan over de nieuwe samenwerking van Rusland en de oppositiegroep.

Hard optreden

Tijdens de toespraak meldde Poetin verder dat de Russische luchtmacht grote schade heeft toegebracht aan de infrastructuur van IS. Hij heeft de Russische strijdkrachten de opdracht gegeven ‘extreem hard’ op te treden in Syrië.

Dit moet voorkomen dat het geweld in de regio overslaat naar voormalige Sovjet-gebieden. ‘Alles wat ons land bedreigt, moet onmiddellijk worden vernietigd,’ aldus Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.