buitenland

Renzi daagt Merkel uit: EU-beleid kan niet maar één land dienen

Door Emile Kossen - 22 december 2015

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft hard uitgehaald naar de machtspositie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Renzi vindt dat Merkel in haar eentje de koers van de Europese Unie bepaalt, terwijl veel landen daar geen baat bij hebben.

‘De Europese Unie moet 28 landen dienen, niet maar één,’ zei Renzi in een interview met de Britse krant The Financial Times. Hoewel de Italiaanse premier zegt ‘een uitstekende relatie’ met Merkel te hebben, is hij uiterst kritisch over de standpunten die Duitsland heeft genomen in de financiële crisis en rondom de instroom van migranten.

Bezuinigingen

De door Merkel opgelegde bezuinigingspolitiek is een van de belangrijkste redenen voor de opkomst van populistische bewegingen in Europa, vindt Renzi. Hij wijst naar de verkiezingen in Spanje, waar een bijna onregeerbare situatie is ontstaan, als het laatste voorbeeld.

‘Ik weet niet wat er zal gebeuren met Mariano Rajoy (de conservatieve premier van Spanje, red.), zegt Renzi. ‘Wel weet ik dat veel trouwe aanhangers van harde bezuinigingen hun baan ondertussen hebben verloren.’

De Italiaanse economie lijkt na een reeks zware jaren eindelijk aan te trekken, maar ambtenaren in Brussel maken zich zorgen over de grote staatsschuld en het begrotingstekort van Italië. ‘We moeten voorzichtig zijn met onze financiën,’ geeft Renzi toe. ‘Maar het moet minder gaan om komma’s en decimalen.’

Migratie

Ook is Renzi geen fan van het EU-beleid in de migratiecrisis. Afgelopen tijd werd Italië op de vingers getikt door Brussel omdat migranten het land binnen zouden kunnen komen zonder dat hun vingerafdrukken worden afgenomen. Volgens Renzi doet Italië, dat te kampen heeft met een enorme instroom van migranten, juist alles wat het land kan om asielzoekers te registreren.

Bovendien loopt juist Duitsland op dat punt achter, aldus de Italiaanse premier. ‘Merkel zei: eerst tonen we solidariteit, daarna komt de bureaucratie. Alles wat voor Italië geldt, moet ook voor Duitsland gelden.’

Hegemonie breken

Of de Italiaanse premier steun weet te vergaren bij andere Europese leiders om de hegemonie van Merkel te breken, moet blijken. Afgelopen week lukte het Renzi nog niet om andere landen ervan te overtuigen de economische sancties tegen Rusland te heroverwegen. De sancties werden officieel met zes maanden verlengd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.