buitenland

Rome in opperste paraatheid voor start Heilig Jaar Vaticaan

Door Servaas van der Laan - 08 december 2015

In Vaticaanstad begint dinsdag het extra Jubileumjaar van de katholieke kerk. De Italiaanse hoofdstad Rome is in opperste staat van paraatheid terwijl de eerste duizenden pelgrims aankomen.

Eigenlijk stond het volgende jubileum pas gepland voor 2025, maar paus Franciscus wilde, net als Paus Johannes Paulus II in 1983, niet zo lang wachten en besloot een éxtra Heilig Jaar uit te roepen.

Slechte timing

De timing is door de hoge terreurdreiging in West-Europa niet bepaald handig te noemen. De Italiaanse hoofdstad verwacht de komende maanden zo’n 33 miljoen pelgrims en toeristen. De stad heeft daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid van de bezoekers te kunnen waarborgen.

Er zijn 2.250 militairen, 1.000 politieagenten en 900 stadswachten op de been. Boven het Vaticaan geldt een no-fly zone van 10 kilometer en binnen de ring is het verboden om brandstoffen te vervoeren.

De stad heeft rond het Sint-Pietersplein 200 extra camera’s opgehangen. Het leger heeft tenten opgezet waar op 13 verschillende plekken in totaal 300 mensen medische behandelingen kunnen krijgen. Voorafgaande aan de feestelijkheden zijn vijftig personen met mogelijke terreurplannen het land uitgezet

Controles

Bij het ochtendgloren kwamen de eerste pelgrims dinsdagochtend aan bij de Sint-Pieter. Hier werden zij aan een veiligheidsinspectie onderworpen. Het Sint-Pietersplein is afgezet en aangewezen als grootste risicogebied. Op drie plaatsen kan het gebied door de pelgrims worden bereikt. Ze moeten dan wel door metaaldetectiepoortjes.

Volgens korpschef Franco Gabrielli is het maximale gedaan om de veiligheid te garanderen. Er zijn tientallen verschillende scenario’s uitgewerkt en geoefend. ‘En toch zal het risico nooit 0 zijn,’ waarschuwt de politieman.

Jihadisten

Onlangs pakte de Italiaanse politie een groep jihadisten uit Kosovo op die had opgeroepen om aanslagen te plegen op paus Franciscus.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft meerdere keren dreigingen geuit in de richting van Rome en het Vaticaan. Voor de IS-terroristen is het Vaticaan, als zetel van het christendom, een symbolisch doelwit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.