buitenland

Rusland: laat volk Montenegro zelf beslissen over NAVO

Door Tom Reijner - 16 december 2015

Montenegro moet volgens het Kremlin een referendum houden, waarin de bevolking zich kan uitspreken over wel of geen toetreding tot de NAVO. Minder dan de helft van het kleine Balkanland steunt aansluiting bij dit militaire bondgenootschap.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova spreekt van ‘een diepe kloof’ in de Montenegrijnse samenleving over deze netelige kwestie, schrijft BBC News. ‘We hebben het hier over een binnenlandse politieke crisis, vergezeld door volksprotesten.’ Als Montenegro echt een democratie zegt te zijn, dan staat het zo’n referendum gewoon toe, is haar commentaar.

Referendum

Zaterdag protesteerden zo’n tweeduizend mensen in Montenegro tegen het toekomstige NAVO-lidmaatschap. Volgens persbureau AP was de demonstratie georganiseerd door pro-Russische partijen, die net als het Kremlin nu, een referendum eisen over het onderwerp.

Demonstranten lieten hun ongenoegen blijken door tijdens hun mars in de hoofdstad Podgorica allerlei kreten te roepen en spandoeken met zich mee te dragen. ‘NAVO, moordenaars!’ en ‘Jullie zijn hier niet welkom’, was er bijvoorbeeld te lezen.

Veel mensen in het land (tot 2006 in een unie met Servië) zijn nog altijd boos over de NAVO-bombardementen op het land in 1999. De militaire campagne was bedoeld om de Servische president Slobodan Milosevic te straffen voor zijn acties in Kosovo.

Provocatie

Als het er inderdaad van komt, de toetreding van Montenegro – naar verwachting zijn de gesprekken binnen een jaar afgerond –  zijn de ogen gericht op het oosten. Want wat doet Rusland? Het Kremlin is helemaal niet blij met deze uitbreiding in een regio die zij zien als hun invloedssfeer.

Moskou vindt de NAVO-uitbreiding – de eerste sinds 2009 (Albanië en Kroatië) – en heeft al gedreigd met ‘vergeldingsacties‘. Wat die precies zullen inhouden, is niet bekendgemaakt.

De Russische regering reageerde al scherp op de uitnodiging van het transatlantische bondgenootschap: alle gezamenlijke projecten worden gestopt als het land ook echt de NAVO binnenstapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.