buitenland

Rusland mag vanaf nu uitspraken Europees Hof links laten liggen

Door Elif Isitman - 15 december 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een nieuwe wet ondertekend. Deze wet bepaalt dat het Russische constitutionele hof zelf mag bepalen of het uitspraken van internationale rechtbanken implementeert of niet.

Het Russische hof heeft daarmee in Rusland feitelijk meer macht dan rechtbanken als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), schrijft persbureau Reuters.

Grondwet

De Russische rechtbank kan daarmee beslissen om uitspraken van het EHRM en andere soortgelijke organisaties links te laten liggen, als de uitspraken ‘in strijd met de grondwet’ worden bevonden.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch reageren teleurgesteld op de wet. Volgens hen ontneemt Poetin slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Rusland hiermee de kans om hun gelijk te halen.

Dialoog

Het EHRM verklaarde dat het 218 aanklachten tegen Rusland heeft gekregen in 2014 en bepaalde in 122 gevallen dat de Russische regering de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens had geschonden. Het ging daarbij onder meer om de uitzetting van Georgiërs en verdachten die in metalen kooien werden verhoord door de rechtbank.

De nieuwe wet werd vorige week al goedgekeurd door het Russische parlement en is vanaf nu effectief. Valery Zorkin, het hoofd van het Russische constitutionele hof, zei dinsdag dat Rusland ‘openstaat voor dialoog’ als er een probleem is. ‘Ik zie hier geen probleem in, ik denk dat men zich druk maakt om niks,’ aldus Zorkin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.