buitenland

Rusland vs. Turkije: ‘Vluchtinfo neergehaalde SU-24 ontbreekt’

Door Tom Reijner - 18 december 2015

Waar vloog de Russische jet SU-24 precies, toen het werd neergehaald door de Turkse luchtmacht? Dat moet duidelijk worden aan de hand van de zwarte doos, maar daarmee is een probleem.

De geheugenkaart van de zwarte doos is beschadigd, zeggen Russische onderzoekers vrijdag, meldt BBC News.

Hoogoplopend dispuut

Hoofd van het onderzoeksteam Nikolai Primak zegt dat er vermoedelijk (enkele) gegevens over de vlucht ontbreken. Journalisten en buitenlandse experts waren eerder vandaag uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het openmaken van de zwarte doos.

Deskundigen uit veertien landen kregen een invitatie, maar slechtst twee ervan (uit Groot-Brittannië en China) accepteerden deze, schrijft Russia Today op basis van het Russische ministerie van Defensie. Naar verwachting ligt er volgende week een onderzoeksverslag op tafel.

Turkije en Rusland hebben een hoogoplopend dispuut over het neergehaalde toestel, dat in november werd neergeschoten in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De zwarte doos moet uitsluitsel geven waar en wat er precies is gebeurd.

Verbale strijd

De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag tijdens zijn jaarlijkse Q&A met journalisten dat hij niet verwacht dat de relatie met Turkije snel zal verbeteren. Poetin voerde de verbale strijd zelfs nog wat verder op: het zal erg moeilijk blijken om met de huidige ‘islamistische’ regering afspraken te maken. Oprichter van de Turkse republiek Mustafa Kemal Atatürk ‘zou zich omdraaien in zijn graf’ vanwege het in gang gezette proces van islamisering.

Als ze het idee hebben dat ze ons uit de regio kunnen verdrijven, hebben ze het goed mis, zei Poetin ook. Dit gaat de Turken niet lukken. ‘Turkije heeft besloten Amerika te likken op een bepaalde plek.’

De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op de laatste uitlatingen van de Russische president. Ook Ankara – dat maar geen excuses wil aanbieden voor het incident – liet zich wat beschuldigingen betreft de afgelopen tijd niet onbetuigd. De Turkse premier Ahmet Davutoglu bijvoorbeeld zei dat het Kremlin ‘etnische zuiveringen‘ doorvoert in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.