buitenland

Russische luchtaanval Damascus doodt leider Jaysh al-Islam

Door Elif Isitman - 26 december 2015

Een Syrische rebellenleider is vrijdagavond gedood door een luchtaanval van Rusland. De Russen voerden hevige bombardementen uit op de oostelijke voorsteden van de hoofdstad Damascus, waar ook het hoofdkwartier van de Syrische islamistische beweging Jaysh al-Islam zich bevindt.

Het gaat om Zahran Alloush (44), die als hoofd van Jaysh al-Islam, oftewel ‘het Leger van Islam’, geldt, meldt persbureau Reuters.

Raketten

Het geheime hoofdkwartier van Jaysh al-Islam was het doelwit van de Russische bombardementen. De Russen vuurden minstens tien raketten af op het hoofdkwartier van Jaysh al-Islam, dat met 15.000 tot 20.000 leden de grootste rebellengroepering van dat gebied is. Volgens een verklaring van de groep, zou Alloush gedood zijn door een aanval op de grond, die dankzij Russische spionagevliegtuigen succesvol was.

Jaysh al-Islam is een verbond van islamistische rebellen, dat onderdeel is van het overkoepelende Islamitische Front, en is voornamelijk actief rondom de Syrische hoofdstad Damascus.

Jaysh al-Islam is een van de talrijke groepen die vechten tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. De groep maakt deel uit van een bredere coalitie van Syrische oppositiegroepen, die op last van een VN-resolutie in januari vredesgesprekken moet aangaan met Assad.

De organisatie maakt geen onderdeel uit van het Vrije Syrische Leger, omdat het eerder een lidmaatschapsverzoek afwees, maar is ook verwikkeld in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Klap

De dood van Alloush zou een grote klap zijn voor de islamisten in het oosten van Damascus, aangezien het leger van Assad er controle mee terugwint. Sinds Rusland eind september begon met luchtaanvallen in Syrië, is al een aantal rebellenleiders gedood.

Boze tongen beweren dat Rusland alle rebellenbewegingen, dus ook de ‘gematigde’ oppositiegroepen, probeert uit te schakelen. Rusland zelf benadrukt dat de aanvallen voornamelijk gericht zijn op IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.