buitenland

‘Salah Abdeslam wist te ontkomen bij drie grenscontroles’

Door Thomas Borst - 20 december 2015

De nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam is tijdens zijn vluchtactie uit Parijs drie keer aangehouden door de politie. Geen van de keren werd de meest gezochte terrorist van Europa herkend, waardoor hij – ondanks tientallen huiszoekingen in zijn woonplaats – nog steeds op vrije voeten is.

De Franse krantLa Parisien schrijft zondag op basis van een onderzoek naar de aanslagen in Parijs in november dat de auto waarin Abdeslam zich bevond, drie keer mocht doorrijden na grenscontroles. Hij zou na het bloedbad in de Franse hoofdstad zijn opgepikt door twee vrienden uit de Brusselse wijk Molenbeek.

De handlangers zouden tegen de politie hebben verklaard dat Abdeslam bedreigende teksten uitsprak in de auto. Hij zei dat hij een van de terroristen was die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs. Daarbij zou hij ‘mensen hebben doodgeschoten’.

Onbekende wegen

Tijdens de rit wilde Abdeslam dat zijn chauffeur hoofdwegen zoveel mogelijk meed. Via relatief onbekende wegen probeerden ze Brussel te bereiken, maar er werd een aantal keer fout gereden. Daardoor belandden ze toch op snelwegen en werden drie keer aangehouden bij grenscontroles.

De chauffeur van de auto wordt met een zwijgende Abdeslam op de achterbank, gevraagd of hij drugs had gebruikt. Zijn papieren hoefde hij niet te tonen, bij de twee controles daarna wel. Het lukte de handlangers om de terrorist naar België te vervoeren en sindsdien is hij spoorloos verdwenen voor internationale inlichtingendiensten.

‘Pech gehad’

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei eerder deze week over de mislukte zoekacties naar Abdeslam dat de Belgen ‘pech hebben gehad’. ‘De Fransen zeggen ook: een kwartiertje later en we hadden hem gepakt.’

Volgens Jambon is Abdeslam ‘net op tijd’ de grens overgestoken, omdat de grenswachten nog niet op de hoogte waren van de informatie over Abdeslam. Toch was hij niet geheel onbekend, want ‘hij stond op een lijst van verdachte personen’, zei minister Koen Geens van Justitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.