#American Dreamers

Sanders wil ‘boze Trump-kiezers’ paaien met hogere lonen

Door Emile Kossen - 28 december 2015

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders reikt uit naar een opvallende groep kiezers: Trump-supporters. Zij zijn terecht boos, aldus Sanders, maar krijgen door Trump een verkeerde oplossing aangereikt.

In het politieke praatprogramma ‘Face the Nation‘ geeft de 74-jarige Sanders toe dat vastgoedmagnaat Donald Trump handig gebruikmaakt van het sentiment dat onder veel Amerikanen speelt. ‘Natuurlijk speelt hij slim in op de boosheid van veel mensen,’ zegt Sanders, die de woede in veel gevallen logisch noemt.

Zondebok

Trump vertaalt die boosheid in haat tegen onder meer latino’s en moslims, die worden gebruikt als zondebok, aldus Sanders. Waarom mensen echt boos zijn? ‘Omdat ze langer moeten werken voor minder geld, omdat banen naar China verdwijnen, en omdat ze hun kinderen niet naar universiteit kunnen sturen.’

Volgens Sanders moeten de lonen omhoog, zodat de middenklasse kan worden vergroot. ‘Trump vindt dat de lonen al te hoog zijn en wil belastingverlaging voor de allerrijksten, maar dat is niet wat we nodig hebben. We hebben beleid nodig dat de mensen samenbrengt, en dat een economie creëert die voor iedereen werkt, en niet voor een select groepje.’

Sanders, die zichzelf omschrijft als een democratische socialist, staat in de peilingen op flinke afstand van Hillary Clinton. De senator uit Vermont scoort wel goed in New Hampshire, een van de eerste staten waar voorverkiezingen worden gehouden.

‘Leugens’

Trump laat zich door niemand de mond snoeren en reageerde maandag via Twitter op de aantijgingen van Sanders. De Republikeinse koploper noemt zijn linkse concurrent een leugenaar, en roept publiekelijk op tot hogere lonen en lagere belastingen.

Op maandag werd ook bekend dat Amerikanen Trump noemen als een van de mensen die het meest bewonderd wordt. In een peiling van Gallup kreeg de Amerikaanse president Barack Obama de meeste stemmen, Trump volgde samen met Paus Franciscus op de tweede plek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.