buitenland

Schengen onder druk: EU bespreekt ‘schorsing’ paspoortvrije zone

Door Elif Isitman - 03 december 2015

De Europese ministers overwegen om twee jaar lang de Schengen af te schaffen. De zwakke grensbewaking bij de Griekse buitengrenzen zou hiervoor de reden zijn.

Dat meldt The Financial Times donderdag. Het feit dat Griekenland er niet in slaagt de buitengrenzen goed te beschermen, ‘brengt de gehele Schengenzone in gevaar’.

Drastisch

Het schorsen van de grensvrije zone is de meest drastische maatregel binnen het Schengen-akkoord. Enkele ministers zouden het nu echter nodig vinden, aangezien minstens 1.2 miljoen illegale migranten dit jaar de Europese Unie binnenstroomden en hun weg door de paspoortvrije zone zonder problemen hebben kunnen vervolgen.

Er zouden documenten zijn uitgelekt waaruit blijkt dat een aantal EU-ministers van Buitenlandse Zaken een voorstel doet om een aantal grenzen binnen de Schengenzone tijdelijk te sluiten.

Verschillende landen hebben de afgelopen maanden de grenscontrole aangescherpt of opnieuw ingevoerd. Als de ministers vrijdag met het voorstel instemmen, zouden de grenscontroles in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zweden een semi-permanent karakter kunnen krijgen.

Het plan zou echter vooral op Griekenland gericht zijn, omdat het land stelselmatig weigert hulp aan te nemen bij het bewaken van de grenzen. Zo zou Frontex eerder 400 grenswachten hebben aangeboden om de Grieks-Macedonische grens te versterken, maar dit wezen de Grieken af. Dit jaar kwamen er meer dan 700.000 migranten de EU binnen via Griekenland.

Motivatie

EU-lidstaten hebben Griekenland meerdere malen opgeroepen de buitengrens beter te beschermen. Zo zou de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn Griekenland hebben gewaarschuwd dat als het land daar niet in slaagt, het mogelijk de Schengenzone kan worden uitgezet.

Griekenland heeft echter geen landsgrenzen met andere Schengenlanden, en de EU-officials erkennen dan ook dat het dreigement vooral is bedoeld om de Griekse premier Alexis Tsipras te ‘motiveren’ om EU-hulp te accepteren.

Griekenland weigert hulp van het Europese grensagentschap Frontex bij de bescherming van de grenzen, omdat in het land een wet geldt dat alleen Grieken de grens mogen beschermen. Daarnaast heeft Griekenland geen effectief registratiesysteem voor migranten, ondanks herhaaldelijke beloftes een dergelijk systeem op te zetten.

Een woordvoerder van de Griekse regering ontkent donderdag dat er een procedure zou zijn aangespannen om Griekenland uit de Schengen te gooien. Wel is het zo dat andere EU-lidstaten hier de laatste tijd ‘op een onacceptabele manier op aandringen’, aldus de Griekse woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.