buitenland

Scholen Los Angeles dicht na dreiging, New York noemt het ‘hoax’

Door Emile Kossen - 15 december 2015

Alle openbare scholen in Los Angeles werden dinsdagochtend gesloten na het ontvangen van een email waarin werd gedreigd met een grootschalige aanslag. In New York, waar scholen dezelfde email ontvingen, besloten autoriteiten niets te doen.

Ramon Cortines, directeur van de publieke scholen in Los Angeles, maakte de beslissing om alle meer dan 900 scholen abrupt te sluiten en de 640.000 scholieren naar huis te sturen. ‘We gaan eerst alle scholen onderzoeken, voor de lessen weer door kunnen gaan,’ zei Cortines tegen de Amerikaanse krant The New York Times.

Bommen en automatische wapens

De terreurdreiging zou per mail bij zeker een bestuurslid zijn binnengekomen. Cortines had het maandagmorgen lokale tijd over een zoektocht naar verdachte rugzakken en pakketjes, waardoor ‘vele scholen’ in gevaar zouden zijn. In de e-mail, die verstuurd zou zijn vanuit Frankfurt, deed de afzender zich voor als een gepeste leerling.

Hij kondigde aan andere scholieren aan te vallen met explosieven en automatische wapens, meldt NBC News. ‘We krijgen bijna constant bedreigingen binnen, maar dit is een zeldzame,’ aldus Cortines.

Later op de dag gaf de burgemeester van Los Angeles toe dat de stad misschien ‘overmatig behoedzaam’ had gereageerd. Door de schietpartij in San Bernardino staan de Amerikaanse veiligheidsdiensten op scherp.

New York

In New York en in andere Amerikaanse steden ontvingen scholen een soortgelijke bommelding, aldus persbureau AP. De politie in New York beoordeelde al snel dat de dreiging niet serieus was.

De email zou zijn geschreven door iemand die zichzelf voordeed als een jihadist, maar door opvallende fouten in de tekst door de mand viel. ‘Het lijkt wel een fan van Homeland,’ aldus een politiewoordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.