buitenland

School wist van radicalisering Bilal Hadfi, maar justitie niet

Door Elif Isitman - 26 december 2015

De directie van de Anneessens-Funck-school in Brussel wilde justitie op de hoogte te stellen van de radicalisering van een van de aanslagplegers in Parijs. Die informatie kwam echter nooit bij de Belgische autoriteiten binnen.

‘Comité P, een speciaal controlecomité, onderzoekt nu waarom die informatie nooit bij justitie is terechtgekomen, meldt onder meer De Morgen.

Voorzichtig

De terrorist Bilal Hadfi (20) blies zichzelf op 13 november op buiten het Stade de France in de Franse hoofdstad. Hij had onder meer sympathieën voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in begin januari. Hij zou die aanslag en plein public op school hebben toegejuicht. Ook hield hij er over onder meer homoseksualiteit extremistische standpunten op na.

Die informatie kwam niet verder dan de onderwijsadministratie in de Belgische hoofdstad. Een van zijn leraressen verklaarde: ‘We zijn te voorzichtig geweest, uit schrik’.

Moedwillig

Hadfi had de Franse nationaliteit en zat eerder dit jaar nog op de Anneessens-Funck-school in Brussel. Toen hij in februari naar Syrië vertrok, informeerde de directeur van de school de Brusselse onderwijsadministratie daarover en overhandigde een dossier over Hadfi.

Het was aan de onderwijsadministratie om dat door te sturen naar justitie, maar dat gebeurde niet. De autoriteiten kregen de informatie pas na de aanslagen in Parijs op 13 november onder ogen. Onduidelijk is dus nog of de onderwijsadministratie die informatie moedwillig heeft achtergehouden, of dat er sprake is geweest van nalatigheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.