buitenland

‘Schutters San Bernardino planden aanslag eerder dan bruiloft’

Door Elif Isitman - 09 december 2015

Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik, de twee terroristen die vorige week in het Californische San Bernardino een bloedbad aanrichtten, waren al geradicaliseerd voordat zij getrouwd waren. De aanslag was niet zo spontaan als hij leek.

Sterker nog, het stel plande de aanslag al voordat de vrouwelijke terrorist Malik naar de Verenigde Staten verhuisde. Dat zegt FBI-directeur James Comey woensdag tegen The LA Times. Daarnaast zou Malik ook bewust onjuiste informatie op haar visumaanvraagformulier hebben ingevuld.

Jihadistenpatroon

Woensdag werd tevens bekend dat het stel een online lening van ongeveer 28.000 dollar had afgesloten. Het stel sloot de lening af via een online kredietverstrekker en ontving het geldbedrag ruim twee weken voordat zij in San Bernardino ongeveer veertien mensen doodschoten. Bij de schietpartij raakten nog eens twintig mensen gewond.

Waar het geld voor bedoeld is, is niet bekend maar de twee terroristen hebben in aanloop naar de schietpartij hun rekeningen leeggepind. De autoriteiten vermoeden dat ze een ‘patroon van andere jihadisten’ volgden en dat ze het geld aan hen hebben overgedragen.

Datingsite

Malik (29) en Farook (28) ontmoetten elkaar via een datingsite. De radicalisering van Malik, het vermoedelijke brein achter de aanslag, zou toen al een feit zijn geweest. Volgens de Amerikaanse FBI moet het nog blijken of het stel door externe invloeden is geradicaliseerd of dat zij dat alleen hebben gedaan.Eerder vermoedden autoriteiten al dat de Pakistaanse Malik bewust op zoek was naar een Amerikaans staatsburger om mee te trouwen om zo gemakkelijk aan een visum te komen.

Farook was een Amerikaanse man met Pakistaanse ouders. Malik spendeerde een groot gedeelte van haar leven in Saudi-Arabië en rondde haar opleiding Farmacologie af aan een universiteit in de Pakistaanse stad Multan.

Familieleden zeggen dat zij al geradicaliseerd ‘leek’ toen ze terugkeerde naar Pakistan om te studeren. Malik en Farook trouwden in de zomer van 2014 en een jaar later kregen ze een baby. Noch Farook, noch Malik werd eerder gevolgd door de FBI.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.