buitenland

Socialistisch bewind ten val gebracht in Venezuela

Door Thomas Borst - 08 december 2015

Er lijkt een einde te komen aan het socialistische politieke tijdperk in Venezuela. De socialistische regering van president Nicólas Maduro is verslagen door de oppositiecoalitie bij de parlementsverkiezingen.

De oppositiepartijen die samen een coalitie vormen onder de naam Democratische Eenheid, behaalden zeker 99 zetels, de socialisten 46. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van informatie van de Venezolaanse kiesraad. Nog niet alle parlementszetels zijn verdeeld.

De 53-jarige president Maduro heeft de nederlaag toegegeven. Volgens de president wordt er een ‘economische oorlog’ tegen hem uitgevochten. Hij feliciteerde de oppositie niet met de verkiezingszege.

Einde tijdperk

Door de nederlaag van Maduro heeft de regerende socialistische partij het na bijna zeventien jaar niet meer voor het zeggen in het parlement. De beweging ‘Chavismo‘ kwam na 1998 op en deed het nooit eerder zo slecht bij de verkiezingen.

De socialistische partij greep de macht tijdens het bewind van Hugo Chávez, de man die tot zijn overlijden in 2013 de president van Venezuela was. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Maduro, maar hij kon de socialistische revolutie die Chávez had ingeleid, niet doorzetten onder zijn gezag.

Verschillen

De oppositiecoalitie die bij de laatste tellingen 99 van de 167 zetels behaalde, bestaat uit verschillende partijen die zich onder een politieke organisatie tegen het socialistische bewind verzetten. Er is veel politieke verdeeldheid binnen de coalitie, van een liberaal-rechtse partij tot een progressief-linkse partij.

Democratische Eenheid wil onder meer een einde maken aan de economische recessie in het land. Ook wil het Venezuela veiliger maken. Welke oplossingen daarvoor worden aangedragen, is nog onduidelijk. Maar er zullen waarschijnlijk flinke interne discussies over worden gevoerd.

Nadat bekend werd dat de oppositie de socialisten had verslagen, werd de overwinning in de Venezolaanse hoofdstad Caracas gevierd met vuurwerk. ‘Het land wil verandering en die verandering begint vandaag,’ zei Jesus Torrealba, hoofd van de oppositiecoalitie over de verkiezingszege.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.