buitenland

SPD komt terug op afspraken met Merkel, eist zorg voor asielzoekers

Door Emile Kossen - 01 december 2015

Begin november werden de Duitse regeringspartijen CDU en SPD het eens over een nieuwe aanpak van de migratiecrisis. Een maand later wil de SPD toch opeens opnieuw onderhandelen over de asielwet.

CDU en SPD spraken begin november af dat asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning sneller zouden worden uitgezet. Dat zijn bijvoorbeeld migranten die uit veilige Balkanlanden komen. Daarmee leek een eind te komen aan een openlijk conflict tussen de coalitiepartners.

Gezondheidszorg

De SPD eist nu echter dat zieken en ontheemden niet worden uitgezet, omdat ze te kwetsbaar zouden zijn. Ook wil de partij dat alle asielzoekers recht op gezondheidszorg krijgen. Als voorbeeld noemt de partij zwangere vrouwen.

Totdat deze punten worden ingewilligd weigert de partij de asielregels in het parlement goed te keuren. Er wordt geen stemming verwacht voor het einde van het jaar.

Spanningen

Er zijn al langer spanningen tussen de partij van bondskanselier Angela Merkel en de SPD. Het CDU, onder druk van het Beierse CSU, wordt alsmaar kritischer over het Duitse asielbeleid. Dit jaar kwamen meer dan een miljoen asielzoekers het land binnen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière kondigde onlangs aan het recht op gezinshereniging te gaan beperken. Coalitiepartner SPD wist daar niets van, en Merkel gebood hem zijn uitspraken in te trekken.

Merkel

Ook de positie van Merkel staat door de migratiecrisis onder druk. Partijgenoot en minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat Merkels asielbeleid heeft gezorgd voor ‘een lawine’ aan migranten. ‘Duitsland nadert zijn limiet in de migratiecrisis,’ waarschuwde hij.

Uit een recente peiling blijkt dat iets minder dan de helft van de Duitsers wil dat Merkel zich opnieuw verkiesbaar stelt in 2017. Binnen haar eigen partij is wel een duidelijke meerderheid voor een vierde termijn van Merkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.