buitenland

Strijdende partijen in Jemen gaan in gesprek met elkaar

Door Lilit Martirosova - 14 december 2015

Houthi-rebellen en eenheden die loyaal zijn aan de door Saudi-Arabië gesteunde ex-president Abd-Rabbu Mansour Hadi, houden dinsdag vredesbesprekingen in Zwitserland. Tegelijkertijd zal er een wapenstilstand van zeven dagen worden gehouden.

De vredesbesprekingen onder leiding van de Verenigde Naties (VN) moeten een eind maken aan de bloedige oorlog in Jemen, die volgens de VN bijna 6.000 mensen het leven heeft gekost. Het soennitische Saudi-Arabië en andere Golfstaten geven militaire steun aan de regeringstroepen in Jemen en de verdreven president Hadi.

Die strijden al bijna negen maanden tegen de sjiitische Houthi-rebellen die weer op hun beurt militaire en financiële steun krijgen van het eveneens sjiitische Iran.

Hadi deed via een brief aan de VN een voorstel voor een wapenstilstand van zeven dagen in zijn land. Het staakt-het-vuren zal dinsdagmiddag ingaan. Als alle partijen zich aan het bestand houden, zal deze automatisch worden verlengd.

Vredesbespreking

De vredesbesprekingen op dinsdag worden gehouden met de strijdende groepen in het land, Saudi-Arabië doet niet mee. Een woordvoerder van Hadi zegt dat er ook ‘stappen worden aangekondigd om gevangenen vrij te laten en de belegering van de steden op te heffen.’

Een woordvoerder van de Houthi-rebellen liet weten: ‘Wij hebben aangegeven open te staan voor een verantwoorde en serieuze dialoog.’ Er werd al eerder een poging gedaan om de strijdende partijen in gesprek te brengen met elkaar; de vredesbesprekingen in juni hebben toen niet geleid tot een langdurige wapenstilstand en werden beschouwd als mislukt, mede omdat de Houthi’s delen van veroverd gebied niet terug wilden geven.

Chaos

In maart brak er chaos uit in het armste land van de Golfregio, toen in februari de Houthi’s president Hadi dwongen tot aftreden. De rebellen namen onder meer hoofdstad Sana’a en andere grote delen van het land in.

Saudi-Arabië besloot in maart in te grijpen: gesteund door een coalitie van andere Arabische landen bombardeert Saudi-Arabië gebieden die in handen zijn van de rebellen.

De Saudiërs zijn bang voor de invloed die aartsrivaal Iran zou kunnen uitoefenen op het land. De bombardementen worden door critici en mensenrechtenorganisatie afgekeurd, omdat er veel burgerslachtoffers bij vallen.

De situatie in Jemen is schrijnend. Saudi-Arabië blokkeert alle toevoer naar het land en hulptroepen kunnen Jemen niet in. De Verenigde Naties waarschuwden in oktober dat maar liefst vijfhonderdduizend kinderen in Jemen op de rand van de ondervoeding staan. Tijdens de wapenstilstand krijgen humanitaire organisaties de kans om het land te voorzien van hulpgoederen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.