buitenland

Sultan van Brunei verbiedt moslims om Kerstmis te vieren

Door Elif Isitman - 22 december 2015

Personen die in het streng-islamitische land Brunei ‘illegaal’ Kerstmis vieren kunnen daar tot vijf jaar celstraf voor krijgen. Hieronder valt ook het dragen van kerstmutsen en het versturen van kerstkaarten.

Dit verklaarde sultan Hassanal Bolkiah (67) van Brunei dinsdag, meldt The Telegraph. Volgens de sultan zou de aanwezigheid van Kerst de ‘islamitische waarden’ van de bevolking aantasten.

Kerstboom

De regel geldt niet voor niet-moslims: zij mogen wel Kerst vieren, maar moeten dat wel in besloten kring doen. Ook moeten ze van tevoren de autoriteiten hiervan op de hoogte stellen.

‘Deze maatregelen worden ingesteld om overdadige viering van het Kerstfeest te beperken. Daarmee kunnen namelijk de waarden van de moslimgemeenschap worden aangetast,’ zo luidde een verklaring van het Bruneise ministerie van Religieuze Zaken.

Eerder deze maand waarschuwde een aantal invloedrijke imams ook dat vieringen die niet met de islam te maken hebben, een gevaar kunnen vormen voor het geloof. Het wordt moslims onder meer verboden om kruisafbeeldingen te gebruiken, kaarsen aan te steken, kerstbomen op te tuigen en religieuze niet-islamitische liederen te zingen.

Frivool

‘Sommigen denken misschien dat dit een frivole zaak is en dat we er geen probleem van moeten maken, maar als moslims moeten we vieringen van andere religies buiten de deur houden,’ aldus de verklaring van de imams.

Brunei is een klein maar rijk oliestaatje op het eiland Borneo en geldt als zeer conservatief en islamitisch. Tenminste 65 procent van de bevolking is moslim. Twee jaar geleden voerde sultan Bolkiah de streng-islamitische sharia-wetgeving in, waardoor ‘misdrijven’ als overspel en diefstal kunnen worden bestraft met onder meer steniging en amputatie van ledematen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.