buitenland

Terreur: kan de Britse politie de jaarwisseling aan?

Door Elif Isitman - 28 december 2015

De Europese veiligheidsdiensten maken zich op voor oudejaarsavond. Afgelopen weekeinde kwam het bericht dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) het op Europese hoofdsteden gemunt zou hebben.

Mensenmassa’s tijdens Oud en Nieuw zouden het doelwit zijn van terroristen die een gewapende aanval of bomaanslag willen uitvoeren. Europese politiediensten nemen daarom extra maatregelen rond de jaarwisseling en voeren onder meer extra controles uit om mogelijke aanslagplegers tijdig te ontmaskeren.

Maar wat betekent dit voor de kleinere steden? In Groot-Brittannië spelen zorgen dat, nu alle aandacht op de hoofdstad Londen is gericht, er niet genoeg politiekracht zal zijn om ook de kleinere steden te beveiligen, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Kwartier

Londen wordt momenteel 24 uur per dag beveiligd. Het aantal aanwezige agenten is na de aanslagen in Parijs verdubbeld. In andere Britse steden is dat echter niet het geval.

Op verzoek van verschillende steden wil de Britse politie daarom nu vier tijdelijke regionale politie-eenheden creëren om gebieden buiten de hoofdstad tegen terreuraanvallen te beschermen. De eenheden staan in principe op stand-by en worden bij noodgevallen opgeroepen. Het is de bedoeling dat de eenheden binnen een kwartier waar dan ook ter plaatse kunnen zijn.

Angst

De Britse autoriteiten benadrukken dat iedereen ‘zoals gewoonlijk’ Oud en Nieuw moet vieren. Het publiek moet zich niet laten leiden door angst, aldus het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een ‘bevriende geheime dienst’ liet eerder aan de Oostenrijkse autoriteiten weten dat Europese hoofdsteden rekening moeten houden met terreuraanvallen op drukke plaatsen in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw. In het bericht zouden ook namen van specifieke verdachten zijn genoemd, maar tot dusver heeft die informatie niet tot arrestaties geleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.