buitenland

Terreuralarm in Europese hoofdsteden tussen Kerst en Oud en Nieuw

Door Servaas van der Laan - 27 december 2015

Europese veiligheidsdiensten staan op scherp in de dagen voorafgaande aan de jaarwisseling. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou zijn pijlen van haat andermaal op Europese hoofdsteden hebben gericht.

Met die waarschuwing komt de politie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen in een persbericht.

Mensenmassa’s doelwit

De Weense politie heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van een bericht van een ‘bevriende geheime dienst’ dat naar verschillende Europese hoofdsteden is gestuurd.

Uit het bericht blijkt dat mensenmassa’s tijdens Oud en Nieuw het doelwit zijn van terroristen van Islamitische Staat (IS). De terroristen zouden van plan zijn bomaanslagen te plegen of gewapende aanvallen uit te voeren. Europese politiediensten zullen rond de jaarwisseling extra controles uitvoeren om mogelijke aanslagplegers tijdig te ontmaskeren.

Bomaanslag voorkomen

Het bericht komt op de dag waarop de Bosnische politie bekendmaakte een bomaanslag in Sarajevo te hebben verijdeld. De politie in Sarajevo arresteerde elf personen die van plan waren om een bom te laten ontploffen tijdens de jaarwisseling in de Bosnische hoofdstad.

De gearresteerde personen hadden volgens de Bosnische politie directe banden met IS. Nu de terreurbeweging in de verdrukking is geraakt, doen de soennitische extremisten alles om macht uit te blijven stralen.

Audioboodschap

In een zaterdag verspreide audioboodschap zegt terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi dat het uitstekend gaat met zijn beweging. ‘Hoe heviger de oorlog tegen de beweging wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder IS wordt,’ zegt al-Baghdadi.

Hij betoogt dat de hele wereld in het geweer tegen IS is. ‘Het is geen kruisvaardersoorlog meer tegen ons, want de hele wereld bestrijdt ons nu.’ De beweging wordt volgens de boodschap niet zwakker maar sterker door de luchtaanvallen die onder meer door Amerika, Rusland, Syrië en andere partijen worden uitgevoerd.

Israël

In de boodschap die via kanalen van IS is verspreid, bedreigt al-Baghdadi ook Israël: ‘Met Gods hulp komen we elke dag dichterbij. De Israëli’s zien ons binnenkort in Palestina komen.’

‘De Israëli’s dachten dat we Palestina zouden vergeten en dat we zijn afgeleid, maar dat is niet zo. We hebben Palestina geen moment vergeten’, zei de meerdere malen doodverklaarde al-Baghdadi in de audioboodschap die volgens experts recent en authentiek is.

Of ook de politie in Amsterdam het bericht over aanslagen tijdens Oud en Nieuw heeft ontvangen, is niet duidelijk. Vertrekkend korpschef Gerard Bouman zei afgelopen week dat het vaststaat dat er ook in Nederland een aanslag zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.