buitenland

Terreurcommando’s ‘Parijs’ live aangestuurd vanuit België

Door Tom Reijner - 30 december 2015

De terroristen die op 13 november een bloedbad aanrichtten in Parijs, werden rechtstreeks aangestuurd door minstens een persoon uit België. En de voortvluchtige Salah Abdeslam werd voor de aanslagen nog gefilmd in de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

Dat blijkt uit een minutieuze reconstructie van Le Monde. De Franse krant heeft daarvoor zesduizend processen-verbaal uit het onderzoek naar de terreuraanslagen geanalyseerd.

Contact

Het was al wel bekend dat de verschillende daders contact met elkaar hadden tijdens de voorbereiding. Uit een intern document van de FBI kwam naar voren dat de aanvallers drie auto’s huurden in België, en vervolgens vertrokken naar een gehuurde safe house in Frankrijk. De aanslagen waren tot in de puntjes voorbereid en gecoördineerd.

Maar naar nu blijkt waren er dus een of meerdere personen in België die rechtstreeks aanwijzingen gaven, aldus Le Monde. De terroristen die mensen doodden op diverse terrassen hadden op het moment van hun daden contact met een telefoonnummer in België. De moslimextremisten die hun geweren leegschoten in muziektheater Bataclan – met 89 doden tot gevolg – hadden contact met een ander nummer, eveneens in België.

Die telefoonnummers bevonden zich op een en dezelfde plek, waardoor het onderzoeksteam vermoedt dat zeker één persoon de leiding had over de terreurgolf die Parijs overspoelde. Vlak voor de slachting in Bataclan is een sms verstuurd met de tekst ‘We zijn vertrokken, het begint. ‘ Wie al die berichtjes ontving, en dus live aanstuurde, is de grote vraag. Deze verdachte(n) is, of zijn, nog niet geïdentificeerd.

Op camera

Uit de reconstructie wordt ook duidelijk dat de 26-jarige Salah Abdeslam – de ontkomen terrorist van wie nog altijd elk spoor ontbreekt – een dag voor de aanslagen is vastgelegd door beveiligingscamera’s in Molenbeek.

In deze Brusselse deelgemeente groeide Abdeslam op. Daar werkte hij een poosje in een bar die eigendom was van zijn broer Brahim – die eveneens deelnam aan de terreuroperatie en zichzelf opblies. Hoewel de kwaliteit van de beelden te wensen overlaat, is te zien dat Abdeslam met twee anderen donderdag om 3 uur ’s nachts werd gefilmd.

De beelden tonen hoe het drietal – naast Salah vermoedelijk ook zijn broer Brahim en Mohamed Abrini –  in meerdere auto’s stapt.  Even daarvoor wisselden ze nog een pakketje uit. Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.