buitenland

Terreurgroepen recht tegenover elkaar: Taliban vechten tegen IS

Door Emile Kossen - 18 december 2015

Terwijl terreurgroep Islamitische Staat (IS) verwoede pogingen doet om ‘het kalifaat’ uit te breiden naar Afghanistan, is een andere terreurbeweging een offensief gestart om dat te voorkomen: de Taliban. Het heeft een bloedig conflict veroorzaakt, waarbij honderden mensen zijn omgekomen.

Bronnen binnen de Taliban, dat in verschillende Afghaanse provincies de regie in handen heeft, melden aan de Britse BBC dat de groep in oktober besloot om meer dan 1.000 zwaarbewapende en goedgetrainde strijders in te zetten om IS te bestrijden.

Vooruitgang

Het is een reactie op signalen die erop duiden dat IS actiever en populairder wordt onder de bevolking in onder meer de provincies Helmand, Zabul en Farah. De Taliban en IS verklaarden elkaar in januari dit jaar al de oorlog.

De Taliban heeft vooral een lokale agenda: het wil Afghanistan ‘bevrijden van westerse overheersing’. Daarbij voert het een strijd tegen de Afghaanse regering, die wordt gesteund door de Amerikanen. IS, daarentegen, wil een wereldwijde jihadstrijd starten.

IS bedreigt de machtspositie van de Taliban en daarom zegt de beweging verdere vooruitgang van IS ‘ten koste van alles’ te willen voorkomen. Bij gevechten tussen de Taliban en IS zouden al honderden strijders van beide bewegingen zijn omgekomen.

Propaganda van twee kanten

Leiders van IS hebben zich de afgelopen tijd in felle bewoordingen uitgesproken over de ideologie van de Taliban. Ze zouden een tak zijn van de Pakistaanse inlichtingendienst en hebben zich schuldig gemaakt aan ‘religieuze misdaden’. In de ogen van IS kan er maar één kalifaat zijn, en moeten andere moslimgroeperingen worden verslagen.

De Taliban vreest dat de opkomst van IS in Afghanistan tot gevolg heeft dat jihadisten zullen overlopen. IS wordt steeds machtiger in de regio en heeft bovendien relatief veel geld om strijders mee over te halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.