buitenland

Terroristen uit ‘grotere IS-groep’ opgepakt in Oostenrijk

Door Elif Isitman - 16 december 2015

De Oostenrijkse politie heeft twee verdachten gearresteerd die mogelijk deel uitmaakten van de groep terroristen die in november een reeks aanslagen in Parijs pleegde uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De twee verdachten zitten vast in Salzburg.

Het gaat om een Fransman met Algerijnse achtergrond en één met Pakistaanse roots, melden verschillende Oostenrijkse media.

Valse paspoorten

De twee vermoedelijke terroristen werden maandag in een asielzoekerscentrum in Salzburg gearresteerd. De Oostenrijkse autoriteiten zouden nauw samenwerken met de Franse inlichtingendiensten.

De twee mannen zouden met valse Syrische paspoorten als ‘vluchtelingen’ samen met de aanslagplegers van 13 november via de Balkan naar Europa zijn gekomen. Gevreesd wordt dat het om een grotere groep gaat die in oktober naar Europa is gekomen en meerdere aanslagen in grote Europese steden wil plegen, bijvoorbeeld rond Kerst of oud en nieuw.

Geheime dienst

Ongeveer een week geleden werden ook twee Syriërs van rond de 20 in een opvangcentrum in Salzburg opgepakt. Zij worden er ook van verdacht bij IS te horen: de twee zouden eerder tegen andere migranten hebben opgeschept over de tijd dat ze voor IS vochten.

Het Salzburgse Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de zaak. De autoriteiten in Oostenrijk kwamen de verdachten op het spoor door tips van een buitenlandse inlichtingendienst. Het is niet bekend om welke inlichtingendienst het gaat.

Wel is het zo dat de Israëlische geheime dienst eerder betrokken was bij de ontmanteling van een terreurplot in het Duitse Hannover ongeveer een maand geleden. De Mossad zou Duitsland twee weken voor die datum al hebben gewaarschuwd voor een mogelijke reeks terreuraanslagen door jihadisten ‘in de stijl van Parijs’. Het stadion in Hannover zou toen een van de doelwitten zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.