buitenland

Time benoemt Angela Merkel tot Persoon van het Jaar 2015

Door Elif Isitman - 09 december 2015

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is door het Amerikaanse tijdschrift Time verkozen tot ‘Person of the Year’ van het jaar 2015. ‘Haar leiderschap heeft geholpen een open Europa zonder grenzen te bewaren en te promoten in tijden van economische misère en de vluchtelingencrisis’.

Zo verantwoordt Time Magazine de keuze voor Merkel. Het blad noemt haar op de cover ‘kanselier van de wereld’.

Asielprobleem

Merkel opende eerder dit jaar de Duitse grenzen voor asielzoekers in de aanzwellende migratiecrisis onder het mom ‘Asielrecht kent geen plafond’. Met haar opendeurenbeleid zaaide Merkel veel kritiek, zowel binnen eigen gelederen als daarbuiten.

Ook onder de kritiek bleef zij bij haar eerdere uitspraak over het asielprobleem: ‘Wir schaffen das‘ (‘wij kunnen dit’). Nog steeds blijven de migranten komen. Inmiddels staat de Duitse teller al bijna op 1 miljoen migranten en is het vrijwel zeker dat dat aantal voor het einde van het jaar wordt gehaald.

Andere genomineerden dit jaar waren onder meer de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, Caitlyn Jenner (voorheen Olympisch tienkampkampioen Bruce Jenner) en Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat.

Saaiheid

In een tijd waarin personen als Trump en de Amerikaanse president Barack Obama domineren, geldt de ‘saaiheid’ van Merkel misschien wel als een pluspunt, schrijft Time over de Duitse bondskanselier. Zij is de vierde vrouw die ooit Persoon van het Jaar werd.

Hoewel de titel ‘Person of the Year’ vaak wordt opgevat als eerbetoon, benadrukt de redactie van het blad dat het gaat om de persoon die het meest zijn of haar stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt.

Vorig jaar waren ‘de ebolastrijders in West-Afrika’ persoon van het jaar, in 2013 won paus Franciscus de titel en het jaar daarvoor Obama. De jaarlijkse verkiezing begon voor het eerst in 1927 toen Charles Lindbergh de eerste man van het jaar werd. In 1999 werd de titel gewijzigd in ‘persoon’ van het jaar. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt is de enige die drie keer werd verkozen: hij kreeg de titel in 1932, in 1934 en in 1941 op zijn naam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.