buitenland

Timmermans verdedigt akkoord tussen EU en Turkije over migratie

Door Thomas Borst - 20 december 2015

Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) gelooft heilig in het akkoord dat de Europese Unie (EU) heeft gesloten met Turkije over de bewaking van de Europese buitengrenzen. Hij vindt niet dat er sprake was van eenzijdige afhankelijkheid bij de Unie.

In ruil voor een betere grensbewaking ontvangen de Turken drie miljard euro van de Unie, mogen zij visumvrij door Europa reizen en zijn de gesprekken over een EU-lidmaatschap heropend. Eurosceptici vinden dat de Unie naar de pijpen van de Turken danst met het akkoord.

Wederzijdse afhankelijkheid

Daar is Timmermans het niet mee eens. ‘Het is niet zo dat de Europese Unie op zijn knieën naar Turkije gaat om te vragen iets te doen. Zij zoeken ook naar een betere samenwerking met de Europese Unie,’ zegt hij zondag in Buitenhof. Daarbij wijst de PvdA’er op de 2,5 miljoen vluchtelingen die zich in Turkije bevinden.

‘Ze voelen zich klemgezet en hebben een groot probleem.’ Volgens Timmermans heeft Turkije te maken met een groot energievraagstuk. Hij spreekt van een ‘wederzijdse afhankelijkheid binnen het vluchtelingenprobleem’. Zonder alles goed te keuren wat de Turken doen, probeert de Unie toch samen het probleem op te lossen.

Mensenrechten

De eurocommissaris is tevreden over de deal die de EU heeft gesloten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘Die drie miljard gaat niet naar de Turkse overheid, die gaat naar scholen voor Syrische kinderen en medische verzorging.’

Timmermans wil het akkoord aangrijpen om ook tot overeenstemming te komen over andere zaken. Hij weerspreekt dat de EU Turkije de rug toekeert door de miljoenen te geven.

Hij wil de Turken aanspreken over hun omgang met journalisten, de inrichting van justitie en het aantal mensenrechtenactivisten dat vastzit. ‘Je moet in gesprek gaan met zo’n land, wegkijken heeft geen zin.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.