buitenland

‘Tot 27.000 migranten kwamen Noorwegen in met valse papieren’

Door Emile Kossen - 23 december 2015

Een steekproef met gezichtsherkenningstechnologie heeft aangetoond dat veel migranten Noorwegen proberen binnen te komen met valse papieren. De Noorse autoriteiten zeggen te vrezen dat 27.000 asielzoekers het land op die wijze al inkwamen.

De Noorse organisatie die verantwoordelijk is voor het registreren van asielzoekers heeft steekproefsgewijs 16.000 gezichten op paspoorten gescand en bewaard in een database. In meer dan honderd gevallen bleek dat migranten een identiteit gebruikten die de autoriteiten al eerder waren tegengekomen.

‘Als we de cijfers van de database uitbreiden naar alle binnengekomen asielzoekers, zou het betekenen dat tot 27.000 mensen onder valse voorwendselen Noorwegen binnen zijn gekomen,’ zegt project-manager Frey Løvåsdal tegen de Noorse publieke omroep NRK. ‘Dat is verontrustend, want we moeten weten wie in Noorwegen woont,’ meent ze.

Uitkeringen aanvragen

‘Een duizelingwekkend aantal,’ vindt ook Magne Fladby van het ministerie van Sociale Zaken. Volgens hem hebben de autoriteiten als gevolg van de migratiecrisis bovendien een grote toename gezien in het aantal onderschepte valse documenten.

Fladby houdt er rekening mee dat asielzoekers, nadat ze succesvol de grens hebben overgestoken, de valse identiteit gebruiken om in aanmerking te komen voor uitkeringen en goedkope studentenleningen. Hoeveel die fraude Noorwegen precies kost, kan Fladby niet zeggen.

Nederland als voorbeeld

Bij de Noorse standaardprocedure wordt de foto op het paspoort vluchtig vergeleken met de persoon die het document afgeeft. Zeker omdat de foto’s jaren oud kunnen zijn, is het met het blote oog vaak moeilijk te zien of het om dezelfde persoon gaat, meent Løvåsdal.

Hij wijst naar landen als Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten als voorbeelden van hoe het beter kan. In ons land wordt gezichtsherkenningstechnologie al toegepast bij het registreren van migranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.