buitenland

Trump domineert inhoudelijk debat Republikeinen over terreur

Door Thomas Borst - 16 december 2015

Bij het vijfde debat van de Republikeinse presidentskandidaten stond de Amerikaanse staatsveiligheid centraal. Donald Trump kreeg de afgelopen weken veel kritiek te verwerken, maar bij het debat hielden zijn belangrijkste concurrenten zich op de vlakte ten opzichte van Trump.

De Republikeinen namen het voor het eerst sinds de aanslagen in San Bernardino tegen elkaar op. Het door CNN georganiseerde debat wordt in Amerikaanse media omschreven als ‘zeer inhoudelijk’. De kandidaten presenteerden onder meer hun plannen om terrorisme te bestrijden.

Zo zei Ted Cruz dat hij Islamitische Staat (IS) wil aanvallen met ‘gerichte tapijtbombardementen’. Ben Carson wil voorzichtiger opereren. Hij pleit voor aanvallen op olie-installaties van IS. Carson wil het meeste werk door Koerdische strijders laten doen. Trump zei terrorisme te willen bestrijden door de familieleden van terroristen te liquideren.

Bush

De belangrijkste concurrenten van Trump, Cruz, Carson en Marco Rubio, waren erg terughoudend in hun kritieken op Trump. In tegenstelling tot Jeb Bush, die vaak wordt verweten teveel op de achtergrond te treden bij debatten.

Bush trok de ideeën van Trump openlijk in twijfel en zei dat Amerika de Arabische landen nodig heeft in de strijd tegen terrorisme. Alleen al daarom vond hij Trumps voorstel voor een ‘totale immigratiestop‘ voor moslims niet handig.

Ook vroeg Bush zich af of Amerika Trump wel serieus kan nemen als presidentskandidaat. Hij vindt dat Trump ‘uitblinkt in zijn oneliners, maar te chaotisch zou zijn als Amerikaanse president’. Bush is van mening dat de vastgoedmagnaat voor verdeeldheid zorgt binnen de Republikeinse achterban, in plaats van eensgezindheid.

Tegengeluid

Trump zei dat Amerika een krachtige leider nodig heeft. Jeb Bush is dat in zijn ogen absoluut niet. ‘Hij heeft gefaald in zijn campagne, die is uitgelopen op een grote teleurstelling.’ Trump zei dat hij de geschikte leider is voor de Amerikanen en wees op het feit dat hij een enorm bedrijf heeft opgebouwd.

‘Ik wil Amerika opnieuw groot maken. En voorkomen dat het van ons wordt afgepakt, want dat is wat er nu gebeurt,’ zei hij. Het laatste woord was daarmee opnieuw voor Trump, die zich goed staande hield in het debat. Terwijl er van tevoren werd verwacht dat hij er van langs zou krijgen van zijn collega’s.

Trump, die al maanden bovenaan staat in de opiniepeilingen, beloofde om niet als onafhankelijke kandidaat voor het presidentschap te strijden, mocht de Republikeinse nominatie hem ontgaan. Hij respecteert de leiding van de Republikeinse partij en zijn medekandidaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.