#American Dreamers

Trump slaat terug: ‘Clinton is een leugenaar, dat weet iedereen’

Door Elif Isitman - 21 december 2015

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump noemt de Democratische kandidaat Hillary Clinton een ‘leugenaar’. Clinton zei zaterdag dat Trump ‘een van de beste recruiters’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan het worden is.

Volgens Clinton zijn eerdere uitspraken van Trump over een totale immigratiestop voor moslims precies wat IS wil horen. Trump werkt met dergelijke uitspattingen de propaganda van IS in de hand, aldus Clinton. ‘Ze zullen video’s laten zien waarin Trump de islam beledigt, om zo meer jihadisten te ronselen’.

Propaganda

‘Ze is een leugenaar, en dat weet iedereen,’ zei Trump naar aanleiding van de uitspraken van Clinton. Nadat Trump opperde de grenzen te sluiten voor alle moslims, werd hij onderworpen aan een storm van kritiek van zowel de Democraten als zijn mede-Republikeinen.

Terreurexperts hebben echter nog geen bewijs gevonden dat IS beeldmateriaal van de Republikein gebruiken in hun propagandamateriaal, al zeggen ze ook dat het heel moeilijk is om al het materiaal van IS op te sporen.

Dictators

Trump deed zondagnacht nog een opvallende uitspraak: de Amerikanen moeten stoppen met proberen buitenlandse dictators te doen omvallen. Het is een zeldzaam standpunt voor een Republikein: de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders deed in een apart interview een vrijwel identieke uitspraak.

Beide presidentskandidaten zeiden dat de regio ‘veel stabieler’ zou zijn als de Libische dictator Muammar al-Khaddafi en de Iraakse dictator Saddam Hussein nog aan de macht waren en wanneer Assad de macht aanhoudt in Syrië.

Amerika bemoeit zich te veel met de politieke verhoudingen in de regio, vinden beide kandidaten. In plaats daarvan zou het land zich alleen moeten richten op het uitroeien van IS, en niet ook op het verdrijven van Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.